Datum:

13.10.2018. 9:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Ministarstvo energetike Izraela objavilo je plan za eliminisanje vozila sa benzinskim i dizel motorima iz saobraćaja ove bliskoistočnoj zemlji.

Krajnji cilj je da svi putnički automobili i kamioni u Izraelu pređu na alternativne pogonske sisteme, zbog čega će vlada te zemlje podsticati nabavku vozila sa pogonom na prirodni gas i na električnu energiju.

“Od 2030. godine zabranićemo uvoz benzinskih i dizel vozila u Izrael”, izjavio je ministar enegretike, Juval Štajnic.

“Naša vlada već finansira izgradnju novih stanica za punjenje baterija električnih automobila, i to više od 2.000 novih punjača širom zemlje”, objašnjava ministar Štajnic i dodaje da će vlasti Izraela smanjiti porez na električna vozila na skoro 0%, kako bi automobili na struju bili što pristupačniji kupcima.

Smanjenje zavisnosti ekonomije od fosilnih goriva izuzetno je važna za Izrael, s obzirom da je ta zemlja jedna od retkih u regionu koja nema značajnije rezerve nafte.

Za razliku od Izraela, mnoge susedne države sa Bliskog istoka veoma su bogate naftom, ali iz političkih razloga ne žele da je prodaju komšijama. Izrael je zato prinuđen da benzin i dizel gorivo uvozi iz udaljenih delova sveta, što dodatno poskupljuje ove energente.

Poređenja radi, benzin je u toj zemlji oko četiri puta skuplji nego u susednom Egiptu.

I mada nema bogata izvorišta nafte, Izrael raspolaže značajnim rezervama prirodnog zemnog gasa, koje su otkrivene poslednjih godina na obali Sredozemnog mora.

Zato vlada ove zemlje stimuliše potrošnju gasa koji – osim što je pristupačniji – daleko manje zagađuje životnu sredinu od benzina ili dizel goriva. Takođe, u planu je konverzija postrojenja za proizvodnju električne energije na prirodni gas.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)