Datum:

03.07.2011. 14:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5143 pregleda

Sve što treba da znate prilikom uzimanja vozila iz rentakar agencija. Obratiti pažnju na tip osiguranja, dokumenta i stanje automobila. U svim agencijama, uz automobil ide i osnovno osiguranje koje pokriva 90 odsto štete.

Iznajmljivanje automobila u svetu je odavno uobičajena stvar, ali kod nas je veoma mali broj ljudi upoznat sa funkcionisanjem rentakar agencija. Zbog toga je vrlo bitno, ukoliko se dogodi da vam hitno zatreba vozilo, znati kako funkcioniše ovaj princip najma, i na šta sve treba obratiti pažnju.

Osnovni princip koji važi kako u velikim, tako i u malim kompanijama je naplata prema tipu vozila. Cene zavise od dana i najam ne može biti kraći od 24 sata.

– Najskuplje je rentiranje vozila na jedan dan, pa automobil najniže klase košta oko 50 evra – kažu u Auto-moto savezu Srbije. – U slučaju da ga iznajmite na mesec dana, cena može biti čak duplo manja. Najveći broj firmi ograničava kilometražu na 150 kilometara po danu, a svaki prekoračeni se naplaćuje između 20 i 30 centi.

Uslovi


L klasa

Rentakar agencije, domaće i strane, imaju univerzalne opšte uslove prilikom iznajmljivanja vozila. Mlađi od 23 godine u većini slučajeva ne mogu da iznajme automobil, mada ima firmi kod kojih je 21 godina donja granica. Takođe, svi zakupci moraju da imaju minimum dve godine vozačkog staža.

 

Najam vozila se plaća kreditnom karticom, uplatom na račun ili gotovinom, a svaki vozač je obavezan da ostavi depozit.

– On je obavezan i polaže se preko kreditne kartice – kažu iz AMSS. – Određuje se prema cenovniku na osnovu grupe vozila i dužine najma. Trebalo bi znati da agencije iznajmljuju automobile sa punim rezervoarom, i u takvom stanju očekuju da budu i vraćena.

Pre uzimanja vozila detaljno pregledajte stanje automobila kako bi se u ugovoru o najmu zabeležila eventualna oštećenost vozila. Zatim utvrdite da li se u kolima nalazi propisana dodatna oprema, detaljno pročitajte ugovor, i posebnu pažnju obratite na to koje je osiguranje uključeno u cenu iznajmljivanja.

– U svim agencijama, uz automobil ide i osnovno osiguranje koje pokriva 90 odsto štete, odnosno zakupac je dužan da, ukoliko dođe do udesa, od ukupno procenjene štete plati 10 odsto – objašnjavaju u AMSS. – Kupovina „kasko“ osiguranja nije obavezna, ali postoji kao popularna i veoma preporučljiva vrsta dodatnog osiguranja. U slučaju da je kupi, vozač ne učestvuje u naknadi, bez obzira na okolnosti koje su dovele do nastanka štete ili krađe. Tarife doplate se kreću od minimum tri evra po danu.

Osiguranje


F klasa

Kasko“ ne pokriva štete nastale u unutrašnjosti vozila, oštećenje guma i točkova, slomljen ili izgubljen ključ, štete nastale tankanjem pogrešne vrste goriva i štete nanete svesno ili nepažnjom. Oko cene vozila se uvek može cenkati. Većina firmi daje velike popuste svojim stalnim i savesnim mušterijama, pa oni koji prvi put iznajmljuju automobil teško da mogu da se nadaju povoljnostima. Popusti ne mogu da se ostvare kada se iznajmljuje automobil preko interneta, jer su cene fiksne. Ako želite da vas auto čeka kada dođete u inostranstvo najbolje je da to uradite preko brokera. Oni su posrednici koji imaju saradnju sa velikim brojem rentakar agencija i imaju određene popuste.

Jeftinije


Najveći broj klijenata u našim rentakar agencijama čine stranci, koji uglavnom posećuju franšize poznatih svetskih firmi. Za domaće vozače povoljniji su manji rentakarovi, koji poseduju tri do pet vozila, jer su tu uslovi najma nešto jeftiniji. Takođe, njima se savetuje da kad god mogu iskoriste vikend akcije koje se često nude i gde po ceni za dva dana (subota i nedelja) gratis dobijete jedan dan (petak).

Činjenice


Po dolasku u rentakar agenciju obavezno:

  • * Pročitajte detaljno ugovor o najmu i opšte uslove najma vozila.
  • * Pitajte sve što vam nije jasno da vam službenik rentakara pojasni i da dodatna uputstva.
  • * Proverite koje osiguranje je uključeno u cenu i koje koliko treba doplatiti.
  • * Neka vam službenik u rentakaru da detaljna uputstva šta da radite u slučaju saobraćajne nesreće.
  • * pregledati dokumentaciju o vozilu u prisustvu službenika, zeleni karton, saobraćajnu dozvolu…
  • * Detaljno pregledajte stanje vozila da bi se zabeležila eventualna oštećenja.
  • * Pogledajte da li se u vozilu nalazi obavezna dodatna oprema.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)