Datum:

14.01.2013. 10:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 5388 pregleda

Najavljene izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju u Srbiji, kojima će biti precizirani slučajevi kada su putari odgovorni za saobraćajnu nesreću, biće gotove za tri meseca, najavio je danas član radne grupe Milan Vujanić.

– Kada vozač naiđe na otvoren šaht i naglo skrene i sudari se s drugim vozilom, on će biti okrivljen, a ne putar – rekao je Vujanić agenciji Beta i dodao da to treba da se promeni i da do sada ni policija nije podnosila prijave protiv putarskih preduzeća niti su se ona smatrala obaveznim da nešto preduzmu.

Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, smatra da se veliki broj saobraćajnih nesreća može sprečiti boljim održavanjem puteva i drugačijom preraspodelom novca od saobraćajnih kazni tako da se više sredstava ulaže u bezbednost, a ne da ide na potpuno druge stvari.

– Potrebno je utvrditi gde se strada, kad se strada, ko strada i pod kojim uslovima i sanirati crne tačke – rekao je Vujanić i dodao da se svaki dinar uložen u bezbednost saobraćaja vraća više od 30 puta.

Vujanić je podsetio i da je svaki treći bolnički dan u Srbiji posledica saobraćajnih nesreća i da 50 odsto prijava u pravosuđu otpada na tu vrstu nesreća.

– Društveni troškovi su ogromni samo zato što postoje saobraćajne nesreće koje nismo sprečili, a mogli smo – ocenio je Vujanić i dodao da ako se za pet godina na jednom delu puta desi 81 nesreća, to znači da je potrebno povećati bezbednost.

On je ocenio i da su građani Srbije skoro četiri puta više u opasnosti nego na primer građani Švedske da stradaju u saobraćaju i da je zbog toga potrebno više učiniti na povećanju bezbednosti i boljem održavanju puteva.

U Srbiji je 2011. u saobraćajnim nesrećama poginulo 728 ljudi, a prošle godine 650. 

Izvor: Beta/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)