Datum:

19.06.2015. 16:29

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3766 pregleda

Ograničenje kojim se propisuje da u Hrvatskoj mladi vozači do 21 godine starosti ne smeju upravljati vozilom čija snaga prelazi 80 kW više neće važiti za strance.

Ovim će se olakšati pozicija mladih stranih vozača koji su u Hrvatskoj imali problem sa starim zakonom. Novim tumačenjem, tačnije direktivom iz EU, taj zakon se od sada više neće primenjivati, što je potvrdila i Vlada Hrvatske koja je prihvatila izmene Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima koji podrazumevaju ukidanje ovog propisa.

Inače pod udarom nelegitimnog zakona našao se ove godine čak pedeset stranaca, iako policija nije imala nikakvo pravo da naplati te kazne.

Naime, Direktiva EU jasno naznačava da države članice EU mogu da primene svoje nacionalne odredbe o ograničenju, privremenom oduzimanju, povlačenju i poništavanju prava na upravljanje vozilom isključivo na strancima koji u dotičnoj zemlji imaju prebivalište, što znači da ograničenje od 80 KW može da važi, uz državljane Hrvatske, i za vozače kojima je uobičajeno prebivalište Hrvatska.

U Direktivi se takođe objašnjava pojam uobičajenog prebivališta kao mesta u kome osoba boravi najmanje 185 dana u kalendarskoj godini. Prema tome, ograničenje od 80 KW nipošto se ne može primenjivati na turistima ili vozačima u tranzitu.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)