Datum:

28.12.2011. 13:37

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3494 pregleda

Italijanski sindikati su, uprkos protivljenju jednog broja podružnica, odobrili novi jednogodišnji ugovor o radu sa upravom kompanija grupe „Fijat” i „Fijat industrija”, kojim se uvode znatno fleksibilniji uslovi rada i stvaraju uslovi za nova ulaganja u italijanske fabrike.

Sindikat zaposlenih u metalskoj i mašinskoj industriji (UILM) saopštio je danas da je za novi ugovor, koji pokriva 86.000 italijanskih radnika u 65 pogona, u petak glasalo 513 od 630 delegata, prenele su agencije.

UILM je objavio da će od Nove godine svi zaposleni u grupi „Fijat” na čijem se čelu nalaze predsednik Džon Elkan i Serđo Markione, kao izvršni direktor „Fijata” i „Dajmlera”, imati poseban ugovor koji će štititi desetine hiljada radnika i unaprediti privredne i uslove rada.

Italijanski najveći i levo orijentisani sindikat FIOM nije potpisao sporazum, ali će biti pokriven tim uslovima. FIOM predstavlja oko 13 odsto „Fijatovih” radnika.

Markione je ranije upozoravao da bi „Fijat” mogao da prebaci deo proizvodnje iz Italije u inostranstvo ako se ne postigne novi sporazum o radu. „Fijat” poseduje 53,5 procenata „Krajslera.”

Ugovor o radu obezbeđuje moderne instrumente koji odražavaju međunarodne standarde za industriju i omogućava obema grupacijama da rade mnogo efikasnije i stvara osnovne uslove za nastavak ulaganja u Italiji, izjavio je Markione 13. decembra, kada je obezbeđena načelna podrška sporazumu.

Markione je ocenio da je reč o „istorijskom preokretu” za „Fijat” i „Fijat industriju” i da novi dogovor pruža uslove da njihove fabrike mnogo efikasnije koriste kapacitete, s većom fleksibilnošću radnog vremena.

Sporazum sa sindikatima postignut je u trenutku kada se Italija suočava sa dužničkom krizom i sve većom svešću da zemlja mora da reformiše privredu i odnos prema radu kako bi se mogla nadmetati na globalnom tržištu. Šest „Fijatovih” fabrika u Italiji posluje sa gubicima, za razliku od pogona van zemlje koji su uglavnom rentabilni.

Izvor: Tanjug

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)