Datum:

01.04.2012. 17:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6637 pregleda

Automobili koji vise jedan iznad drugog, motocikli zakačeni na zidu i virtuelni eksponati samo su deo postavke BMW muzeja u Minhenu.

Moderan i interaktivan, ovaj objekat mnogo manje podseća na muzej, a mnogo više na futuristički izložbeni prostor u kome bi se pre mesto našlo za moderne umetničke instalacije a ne automobile.

U ovoj “činiji za salatu”, kako se muzej često naziva zbog njegovog neobičnog oblika, mogu se videti BMW vozila koja su se proizvodila u jeku Prvog svetskog rata pa sve do modernih modela od pre neku godinu.

Ovde se čuva i model Z8, koji je vozio glumac Pirs Brosnan u filmu “Svet nije dovoljan”, zatim najelegantniji automobil izašao iz fabrike pre Drugog svetkog rata, trkački automobili i bolidi ovog brenda, ali i neobični modeli iz pedesetih i šezdesetih godina kojih se retko ko seća.

“Putovanje” kroz svet BMW-a počinje od “Kinetičke skulpture” koja se sastoji od više od 700 metalnih kugli koje se pokreću i na svakih nekoliko minuta pretvaraju u različite modele BMW automobila. Odatle, staze vode do raznih nivoa objekta.

Najpre se nailazi na ogroman zid na koji je zakačen veliki broj motocikla najrazličitijih modela i godišta. Praktično, oni se mogu videti sa bilo kog nivoa objekta, pošto je jedan zid muzeja namenjen samo njima, i to od “poda do plafona”.

Odatle se obilaze prostorije u kojima su smešteni pojedini trkački automobili ovog proizvođača, bolidi korišćeni za Formulu 1, sobe u kojima se nalaze razni motori, i to od tridesetih godina prošlog veka, do prvih godina 21. veka.

Među njima ima i motora koje je BMW proizvodio za avione. Tu je i prostorija koja “na prvu loptu” izgleda kao da su joj svi zidovi oblepljeni pločicama, ali, kada se priđe bliže, vidi se da se radi o ogromnom broju manjih fotografija čija su tema automobili ovog brenda i ljudi koji su imali neke veze s njim.

Jedini eksponat u toj prostoriji je BMW automobil od gline.

S druge strane, na nekoliko mesta u muzeju nalaze se takozvani tač skrin kompjuteri, zahvaljujući kojima posetioci u svakom trenutku mogu da pročitaju sve što ih zanima o bilo kom modelu koji je ikada izašao iz BMW fabrike.

Dalje se smenjuju razni nivoi na kojima su tematski postavljeni i eksponati. Tako se na jednom mestu mogu videti samo stariji modeli automobila, među kojima ima vrlo ekskluzivnih modela koji su bili simboli elegancije i prefinjenosti.

Žene vole limuzine

 

Muzej nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čemu u prilog govori i to što su posetioci podjedanko i žene i muškarci samo što, kako se može i očekivati, pažnju obraćaju na različite stvari: oni više na automobile, one više na koncept muzeja.

Autor: Lana Gedošević, Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)