Datum:

13.11.2017. 10:07

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Norveška naftna grupa “Statojl” saopštila je da su razočaravajući rezultati njenog istraživačkog bušenja u oblasti Korpfjel na Arktiku, za koju su stručnjaci mislili da će možda biti najveće nalazište nafte u zemlji.

Prvi test je pokazao da postoje samo male količine prirodnog gasa, koje nisu dovoljne za komercijalni razvoj, naveo je “Statojl” u svom saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Korpfjel se nalazi na najsevernijem delu Norveške koji je dosad otvoren za istraživanje nafte, u jugoistočnom delu Barencovog mora, a “Statojl” planira da istraživanje nastavi iduće godine.

To područje je dugo bilo predmet sporenja između Rusije i Norveške i otvoreno je isključivo za istraživanje nafte nakon što su dve zemlje 2010. postigle sporazum o pomorskoj granici.

Aktivisti za zaštitu životne sredine žestoko su protestovali protiv istraživanja nafte u tom regionu zbog zabrinutosti za njen bogat ali krhak ekosistem. Oni takođe strahuju da su aktivnosti bušenja previše blizu morskom ledu i previše udaljene od infrastrukture na kopnu ukoliko dođe do neke neželjene situacije koja zahteva hitno reagovanje.

Norveška je najveći proizvođač nafte i gasa u zapadnoj Evropi, a mediji su u decembru prošle godine citirali konsultantsku agenciju “Rajstad enerdži”, koja je procenila da bi na Korpfjelu, prema najboljem scenariju, moglo da leži do 10 milijardi barela nafte, što bi ga učinilo najvećim naftnim poljem te zemlje.

– Rezultati su, naravno, razočaravajući, ali je prerano za donošenje bilo kakvih zaključaka – rekao je Jez Averti, rukovodilac “Statojlovog” istraživanja u Norveškoj i Britaniji.

“Statojl” ipak planira da nastavi istraživanja u jugoistočnoj oblasti Barencovog mora 2018. godine, uključujući i bušenje drugog “bunara” u Korpfjelu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)