Datum:

07.02.2018. 16:48

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Direktor konsultantske inženjerske firme pronašao je brojne nedostatke na novom Teslinom električnom automobilu i tvrdi da mu nije jasno kako je kompanija uopšte dopustila da Model 3 izađe na tržište u takvom stanju.

Ako se uzme u obzir da mnogi od postojećih tradicionalnih proizvođača automobila posluju duže od jednog veka, onda se za Teslu kao kompaniju koja je osnovana u 21. veku može reći da je još u povoju.

Ipak, zahvaljujući preduzimljivom Ilonu Masku, Tesla je za kratko vreme napravila pravi bum u auto-industriji i svojim modelima naterala mnoge znatno starije automobilske gigante da se okrenu razvoju vozila na električni pogon.

U međuvremenu, nakon prvih modela (S i X) koji su bili namenjeni nešto imućnijim kupcima, Mask je odlučio da kompanija napadne automobilski segment koji je cenovno prihvatljiv i onima sa nižim primanjima.

U leto 2017. predstavljen je dugo najavljivani Model 3 koji bi trebalo da označi prelazak sa manjih serija na masovnu proizvodnju elektroautomobila – Mask planira oko pola miliona jedinica na godišnjem nivou. Međutim, proizvođač se već na prvom koraku ka omasovljenju automobila na struju suočio sa logističkim problemima koji su doveli do kašnjenja u proizvodnji.

I dok se prepreke polako otklanjaju, Model 3 – koji je kod zaljubljenika u električne automobile dočekan sa odobravanjem – nailazi sa druge strane na manje ili više opravdane kritike dela stručne javnosti.

Autoline Network je angažovao Sendija Manroa iz konsultantske inženjerske firme Munro & Associates da ukaže javnosti na nelogična konstruktivna rešenja, ali i na neke nedostatke na gotovom vozilu.

Manro u videu otkriva brojne nedostatke, od kojih su neki očito subjektivne prirode, ali ima i onih nad kojima bi u Tesli morali da se zamisle, ako odgledaju snimak.

Među uočenim problemima su i nedostaci prilikom otvaranja vrata iznutra, gde na zadnjim vratima ne postoji mehanički sistem poput klasične ručice, već se mogu otvoriti jedino električnim putem, pritiskom na dugme. Manro primećuje da je to veliki bezbednosni problem u slučaju da dođe do nezgode posle koje električni sistem ne funkcioniše, a putnici sa zadnjih sedišta moraju brzo da napuste vozilo.

On ima i značajne primedbe na konstrukciju vrata prtljažnika, kao i na neujednačene i često prevelike zazore između pojedinih panela na karoseriji (“vide se sa Marsa”).

Manro, koji očigledno više voli klasična mehanička konstruktivna rešenja nego elektronske “novotarije”, kritikovao je i spoljne kvake na vozilu, odnosno način na koji se otvaraju vrata.

Zamerke idu i na uputstvo vatrogascima kako da prekinu glavne električne vodove na vozilu kada usled ozbiljne nezgode dođe do požara na automobilu. On objašnjava da je uputstvo neprecizno i da je to veliki problem u kritičnim momentima kada je svaki sekunda važan.

Manro zaključuje da mu uopšte nije jasno kako je proizvođač sebi dozvolio da izbaci na tržište model u takvom stanju.

U prilog odbrani Tesle moglo bi se reći da je Model 3 na samom početku svog životnog ciklusa i da će kompanija svakako “ispeglati” neke od uočenih nedostataka u narednom periodu, kao što je to slučaj i sa drugim proivzođačima automobila.

Ipak, činjenica je da neka rešenja na automobilu zaista ostavljaju utisak nedovršenog proizvoda.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)