Datum:

18.03.2016. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2 pregleda

Grupa od 278 Volkswagenovih institucionalnih investitora je podnela tužbu vrednu 3,255 milijardi evra u Nemačkoj, protiv kompanije iz Volfsburga. Akcionari tvrde da VW nije ispunio svoju dužnosti i informisao ih u vezi sa dizel skandalom, javlja Rojters.

„Zbog činjenice da, po informacijama i saznanjima koje imamo, Volkswagen AG uporno odbija bilo kakve pregovore u vezi sa poravnanjem, a takođe odbija da se odrekne zastarelosti odbrane do sada, bilo je neopodno da podnesemo prvu evropsku tužbu koja podrazumeva više milijardi odštete“, rekao je Andreas Tilp, upravni partner TISAB-a i TILP-a, firmi koje koordinišu tužbu. Investitori se sastoje od kompanija čija su sedišta širom sveta, uključujući Nemačku, Japan, Veliku Britaniju i kalifornijski penzioni fond Calpers. Tilp takođe tvrdi da mu je prišlo još 20 institucionalnih investitora sa tvrdnjama o šteti od preko milijardu evra.

U dugom obraćanju početkom marta, VW je pokušao da odgovori na tvrdnje da kompanija nije ispunila očekivanja svojih akcionara. Kompanija je priznala da je bivši predsednik, Martin Vinterkorn primio dva memoranduma u vezi sa problemom oko emisije izduvnih gasova dizel motora, ali čelnici nisu verovali da je dotični problem previše ozbiljan. Oni navodno nisu razumeli razmere problema sve dok EPA nije reagovala prošlog septembra.

VW-ovi problemi se samo množe. U SAD, bivši zaposleni je tužio kompaniju zbog navodnog nepravednog otpuštanja zbog obelodanjivanja činjenice da su brisani podaci vezani za skandal. Američko ministarstvo pravde je takođe podnelo tužbu koja se ogleda u milijardama evra.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)