Datum:

10.07.2015. 16:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4216 pregleda

Naučno-istraživački institut RT-RK, ovogodišnji dobitnik nagrade “Izvoznik godine” u kategoriji malih i srednjih preduzeća Privredne komore Srbije, bavi se razvojem sistema za rad u realnom vremenu. Pored uređaja potrošačke elektronike, prvenstveno softvera za digitalnu televiziju, sistema za automatizaciju u “pametnoj kući” Internet of Things, od pre nekoliko godina Institut se bavi i razvojem softvera za automobilsku industriju.

Potvrđujući svoj renome visoko kvalitetnog proizvođača softvera za “embeded” sisteme koji rade u realnom vremenu i koji su vremenski kritični, RT-RK je uspešno implementirao ISO 26262 AUTOSAR softver na različitim hardverskim platformama. Kompanija je nastavila da stiče dodatno iskustvo u razvoju industrijskih modula i procesnih standarda industrije, razumevanje i znanje u rešavanju zahtevnih tehnoloških problema, održavanju i unapređivanju softvera i mrežnim tehnologijama. Radeći sa vrhunskim modernim razvojnim alatima koji obezbeđuju kompletno praćenje zahteva koji sofvter mora da ispuni, kao i obavezno strukturno testiranje ovakvih sistema, RT-RK ispunjava rigorozne standarde automobilske industrije. Danas softver razvijen u RT-RK za automobilsku industriju ulazi u sisteme Audi vozila.

Poznata po skraćenici zFAS, AUDI platforma za centralizovanu asistenciju pri vožnji, jedan je od projekata koji se razvijaju na Institutu. Jezgro AUDI autopilota, zFAS, najavljen na sajmu elektronike u Las Vegasu 2013 godine, kompleksna je platforma koja prihvata i obrađuje signale sa: 12 ultrazvučnih senzora za detekciju bliskog okruženja, prednjeg radara za detekciju objekata do 250 metara udaljenosti, senzora zadnjih radara koji prate saobraćaj iza vozila, top-view kamere, laserskog skenera koji dostavlja podatke o objektima na udaljenosti do 80 metara, prednje kamere sa širokim uglom koja prepoznaje oznake u traci, pešake i druge objekte. Kombinovanje podataka sa ovih senzora uz kompleksnu obradu podataka u realnom vremenu omogućava bezbednosne mehanizme i autonomnu vožnju, a automobil u svakom trenutku zna gde se nalazi.

Na ovogodišnjem Otvorenom danu RT-RK instututa održanom 3. Juna 2015, široj javnosti su prezentovani projekti koji se razvijaju na Institutu. Ove godine jedan od prikazanih demoa je bio Audi testno vozilo sa zFAS platformom čiji softver je jedan od projekata Instituta. Događaj je podržan od strane novosadskog Audi dilera sa automobilima u kojima je ova oprema komercijalno dostupna.
Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)