Datum:

28.01.2019. 21:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Šef Mišlena Žan-Dominik Senar imenovan je za novog predsednika Renoa, a Tijeri Bolore za generalnog direktora, zamenjujući veterana Karlosa Gona koji je u pritvoru u Japanu i podneo je ostavku na to mesto, saopštio je upravni odbor Renoa.

Karlos Gon je podneo ostavku na čelu Renoa. Gon je ostao na čelu francuskog proizvođača automobila Reno i posle hapšenja 19. novembra zbog navodnih finansijskih malverzacija u japanskom proizvođaču automobila Nisan. Bio je dugo na čelnim pozicijama u obe firme jer one imaju sporazum o partnerstvu. Nisan ga je odmah posle privođenja smenio sa čela te kompanije.

“Važno je danas naći neki oblik mira posle posebno vanrednih događaja koje smo proživeli”, rekao je Senar posle sastanka Upravnog odbora Renoa u sedištu kompanije kod Pariza, a pored njega je bio Bolore.

On nije pomenuo Gona imenom.

Upravni odbor Renoa je insistirao na tome da je prioritet da novi predsednik kompanije upravlja savezom s Nisanom i Micubišijem koji je bio pod pritiskom posle Gonovog privođenja.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor poverava novom predsedniku kompanije punu odgovornost vođenja Saveza Reno-Nisan-Micubiši za račun Renoa u saradnji s generalnim direktorom.

Senar će biti glavni predstavnik Renoa u upravnim telima saveza Reno-Nisan-Micubiši, navodi se u saopštenju.

Francuska vlada najveći je akcionar Renoa sa 15 odsto kapitala i oko 22 odsto prava glasa.

Senar će paralelno s vođenjem Renoa ostati predsednik Mišlena do maja, kada je od ranije bilo predviđeno da tu dužnost preda nekom drugom.

Iako je Reno prvobitno ostao uz Gona posle njegovog hapšenja 19. novembra francuska vlada je vršila pritisak da on bude zamenjen.

“Naš cilj od početka ovog slučaja bio je da sačuvamo interese Renoa i učvrstimo savez između Renoa i Nisana, ” rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Generalni direktor Nisana Hiroto Saikava pozdravio je novo rukovodstvo Renoa. On je rekao novinarima u sedištu Nisana u Jokohami da je to prvi korak dok se okreće stranica u savezu.

Gon (64), odbacuje optužbe da je lažno prikazivao svoje prihode kao šef Nisana i falsifikovao finansijske izveštaje. On je vodio Nisan dve decenije i istovremeno je bio predsednik i generalni direktor Renoa od 2009. godine.

Foto: Reuters/Philippe Wojaze, Izvor: N1

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)