Datum:

24.07.2020. 9:06

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Izazov koji je postavio “Tesla” sa svojim superautomobilima na struju ozbiljno je shvaćen u najvećim automobilskim gigantima.

Ne samo kod onih koji će proizvoditi vozila za široke narodne mase, već i za kupce sa znatno višim zahtevima od automobila, naravno i sa znatno dubljim džepom od prosečnih vlasnika vozila na točkovima.

Britanski proizvođač “Lotus” je poznat po superautomobilima dovoljno dobrim da “pasuju” i mister Bondu u njegovim “007” avanturama.

Čini se da su oni jako ozbiljno shvatili nadolazeću eru i vladavinu elektromobila pa su prevazišli i sami sebe!

“Lotus evija” je prvi britanski superautomobil na struju. Ima neverovatnu snagu od 2.000 “konjskih snaga” što ga čini najjačim serijskim proizvedenim drumskim automobilom na svetu.

Napravljen je od ultra-lakih karbon-fiber vlakana i ima masu od samo 1.680 kilograma! Ubrzanja koja ovaj automobil pravi su nestvarna. Od 0 do 100 kilometara na čas je oko tri sekunde, i to je rezultat koji mogu i da postignu rivali, što na benzin što na struju, ali rezultat koji ovaj automobil postiže iz mesta do 300 kiloematara na čas je jedinstven!

Da bi ubrzao do fantastičnih 300 kilometara na čas, ovom “Lotusu” treba manje od devet sekundi!
maksimalna brzina je 320 kilometara na čas.

Domet sa jednim punjenjem baterije je oko 400 kilometara. Pri tome se do 80 odsto kapaciteta baterije puni za samo 12 minuta! Toliko vam treba i da napunite rezervoar benzinom! Tako da je i ova mana elektromobila kod “lotus evije” rešena. Ovo vozilo koje je razvijeno i dizajnirano i ručno napravljeno u čuvenom domu “Lotusa” u Hetelu u Velikoj Britaniji ima još mnogo tehnolokških čudesa. Izdvajamo po prvi put u svetu, primenjenu lasersku tehnologiju za osvetljenje.

Biće napravljeno samo 130 primeraka (Prvobitan naziv je bio “tajp 130”)i kažu da su već poznata i imena srećnih kupaca.

“Lotus evija” je duga 4.459 mm, široka je 2.000 mm, a visoka 1.122 mm. Cena je 2,2 miliona dolara!

(Foto. “Lotus”)

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)