Datum:

30.11.2012. 16:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 7127 pregleda

Približavamo se i zvaničnom otvarenju ski sezona na svim skijalištima u našoj okolini. Kako bi što bežbrižnije i jeftinije došli na svoje odredište predlažemo vam da se pripremite pre puta. Svi oni koji se upute u Sloveniju, Austriju, Švajcarsku i podsećamo na obveznu kupovinu vinjete. Koliko košta i kolike su kazne za nemanje iste pogledajte u tekstu ispod.

Slovenija

Cene vinjeta za auto-puteve u Sloveniji su sledeće: nedeljna vinjeta je 15 evra, mesečna 30 evra, a godišnja 95 evra. Za motocikliste je godišnja vinjeta 47,50 evra, a nedeljna 7,50 evra. Sve su nove vinjete plave boje. Vinjete možete kupiti u Sloveniji na više prodajnih mjesta: na benzinskim pumpama, poštama, kioscima… Možda vam je najjednostavnije snabdeti se vinjetom pre polaska na put.

Godišnja vinjeta – vredi od 1.12. prošle godine do 31.1. iduće godine (14 meseci)
Polugodišnja vinjeta – vredi 6 meseci od dana kupovine
Mesečna vinjeta – vredi od trenutka kupovine do isteka tog dana kupovine u idućem mesecu
Nedeljna vinjeta – vredi 7 dana uključujući i dan kupovine vinjete

Vozače koji će imati krivotvorene vinjete, inspektori će kažnjavati za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 evra, a isto tako moraće kupiti i novu vinjetu (95 evra). Ujedno, svakog vozača, koji upotrebljava lažnu vinjetu, inspektori moraju predati i policiji. Po slovenskom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do 3 godine.

Austrija

Za automobil jednogodišnja vinjeta u Austriji po košta 76,20 evra, dvomesečna 22,90 evra, a vinjeta za 10 dana košta 7,90 evra. Motocikli će godišnju vinjetu u Austriji platiti 30,40 eura, za dva meseca 11,50 evra, a vinjetu za 10 dana platit će 4,50 eura. Vozači koji voze po austrijskim auto-putevima bez vinjete ili bez ispravno istaknute vinjete rizikuju kaznu u iznosu od 120 evra. Ukoliko ova kazna nije plaćena na licu mesta ukupna kazna kod sudije može biti i viša od 300 evra.

Vinjete se mogu kupiti na svim graničnim prelazima i na benzinskim pumpama pre ulaza u Austriju.

Švajcarska

Za korištenje švajcarskih auto-puteva i nacionalnih puteva automobili i motociklisti plaćaju godišnju vinjetu od 27,50 eura. Ko u Švajcarskoj vozi bez propisane vinjete ili bez vinjete propisano istaknute na vozilu biće kažnjen kaznom od 65 evra na licu mesta plus vrednost vinjete od 27,50 evra.

Češka

Za vozila do 3,5 t, vinjeta u trajanju od 10 dana iznosi 250 CZK, mesečna 350 CZK, dok je godišnja vinjeta 1200 CZK.

Vinjetu za Češku možete kupiti na benzinskim pumpama, u poslovnicama pošte, poslovnicama češkog auto-kluba.

Slovačka

Vinjeta za vozila do 3,5 t u trajanju od nedelju dana iznosi 4,90 evra, mesečna 9,90 evra, a godišnja 36,50 evra.

Vinjetu za Slovačku možete kupiti na benzinskim pumpama, u poslovnicama pošte, poslovnicama slovačkog auto-kluba.

Francuska – obavezan „instant“ alkotester

Od 1. jula 2012. za sve vozače na putevima ove zemlje, bilo da su nastanjeni u Francuskoj ili samo prolaze kroz nju vredi obaveza posedovanja “instant” alkotestera namenjenih za jednokratnu upotrebu.

Ideja koja stoji iza novog francuskog zakona je ta da se vozačima omogući da sami sebe testiraju, pre nego što sednu za upravljač. Jednokratni alkotesteri dostupni su na svim ulazima za trajektna pristaništa i tunele u Francuskoj, a cena im je “od 1,50 evra”.

Kazna za neposedovanje jednokratnog alkotestera u vozilu koje se kreće francuskim putevima je 11 evra. Dozvoljena koncentracija alkohola u Francuskoj iznosi 0,5 mg/ml.

Gdje treba imati vinjetu?

Obvezna je za sve auto-puteve i pojedine brze puteve (uključujući gradske zaobilaznice). Lepi se na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla, na levom rubu ili iza unutrašnjeg retrovizora (automobili) tj. na teško odstranjivom, dobro vidljivom sastavnom delu motora.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)