Datum:

05.05.2011. 16:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 8268 pregleda

Samo od početka ove godine u saobraćajnim udesima poginule su 153 osobe, dok je broj povređenih višestruko veći. Prema podacima MUP-a, tokom nedavnih praznika zabeležena su 302 saobraćajna udesa u kojima je poginulo 10 osoba, dok je čak 569 vozača kažnjeno zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Da Srbija nije bezbedna pokazala je prošlogodišnja studija koja je zabeležila čak 262 opasne deonice na magistralnim i regionalnim putevima.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za naš list da se svake godine oko praznika i tokom godišnjih odmora poveća broj saobraćajnih udesa i da su za takve situacije, pored nebezbednih puteva, glavni krivci neodgovorni vozači.

– Osim rupa na kolovozu, saobraćajna signalizacija na velikom broju deonica je veoma loša. Cela istočna Srbija je jedna velika crna tačka. Tako na primer kada se krene prema Zaječaru, Knjaževcu i drugim delovima istočne Srbije kolovoz je loš, saobraćajno opterećenje je veliko, signalizacija nije odgovarajuća, a preglednost saobraćaja je loša. Međutim, osim ovoga, najčešći problem je nepoštovanje saobraćajnih propisa. Neretko se događa da na nekoj deonici na kojoj je postojao problem zbog krivine ili uskog puta, nakon što putari isprave krivinu i prošire kolovoz, vozači to iskoriste da povećaju brzinu i počnu da pretiču. Tako, umesto da bolji put postane bezbedniji, on zapravo bude mnogo opasniji – smatra Božović.

On dodaje da vozači posebno treba da obrate pažnju na dugačkim ravnim deonicama puta.

– Na svako mesto pored puta gde se zaustavljaju kamioni, autobusi i putnički automobili treba posebno paziti, jer ima veliki broj pešaka koji često neoprezno izlaze na kolovoz. Opasnost je još veća u noćnim uslovima. Takođe, zbog viših temperatura i zagrejanih pneumatika, vozači moraju da budu oprezni ukoliko padne kiša jer dolazi do proklizavanja – objašnjava Božović.

Tokom prvomajskih praznika pokazalo se da su navedene crne tačke i dalje riskantne. U tri saobraćajne nesreće koje su se dogodile na području Beograda dve osobe su poginule, dok je jedna teže povređena.

Nesrećni dvadesetogodišnji mladić se nalazio na motoru nad kojim je izgubio kontrolu krećući se iz pravca Umke ka Beogradu. Tada se sudario s automobilom marke „mercedes“, koji je išao iz suprotnog pravca. Motociklista je poginuo na licu mesta, pa je Hitna pomoć, kada je stigla na teren, mogla samo da konstatuje smrt.

I kod Orlovače, na Ibarskoj magistrali, dogodila se još jedna saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba teže povređena.

Više od 50 opasnih lokacija

Javno preduzeće “Putevi Srbije” tokom prošle i ove godine saniralo je više od 50 opasnih lokacija među kojima su skretanje za Ripanj, deonica Ljig – Adamovića krivina, opasno mesto Kadina Luka, Diči, Pančevački put, kanal Sibnica, Gornje Zubče, Slatina, Međuvršje, Brđane, raskrsnice za Ovčar Banju i Jarčujak, most na Jovanovačkoj reci, deonica kod mosta na Dunavu kod Beške, Begaljičko Brdo…

Izvor: Blic
0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)