Datum:

24.08.2011. 10:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

4 komentara 19874 pregleda

Novi komplet za prvu pomoć može da se dopunjuje, juče su i zvanično poručili iz Ministarstva infrastrukture u kojem je održan sastanak predstavnika Agencije za lekove i ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova. Time je razjašnjena nedorečenost novih propisa o kojoj je „Politika” pisala tokom protekle sedmice.

– Svi smo se složili da dopunjavanje setova za prvu pomoć nije sporno. Svaku gazu ili zavoj koje vozači potroše mogu da kupe, a, zbog toga neće morati da kupuju ceo novi komplet. Novim propisima nismo želeli bezrazložno da namećemo dodatne troškove vozačima, već moramo da ispunimo evropske direktive i obaveze na najbolji mogući način – objašnjava Dragan Jovanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu zadužen za bezbednost saobraćaja.

Kada vozači budu kupovali nova medicinska sredstva za prvu pomoć, objašnjavaju nadležni, bitno je da biraju ona koja ispunjavaju domaće ili međunarodno prihvaćene standarde. Samo komplet, a ne komponente koje ga čine, ima oznaku novog standarda kvaliteta SRPS Z.B2.001.

Ukoliko određenom sredstvu istekne rok trajanja vozači će moći da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim. Bitno je da su sva medicinska sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, to jest, da imaju odgovarajući rok trajanja, bez obzira na datum naveden na kutiji.

Kao što smo već pisali, na nedoumicu u vezi sa dopunjavanjem prve pomoći, prvi je ukazao profesor dr Milan Vujanić, šef Odseka za bezbednost Saobraćajnog fakulteta. Tek posle četiri dana pisanja o ovoj temi Ministarstvo infrastrukture, koje je propisalo primenu novog seta za prvu pomoć, prvi put je zvanično odgovorilo na naše pitanje. Ova novina uvedena je Pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila koji je stupio na snagu u septembru prošle godine.

Vozači su imali rok od godinu dana da se naviknu na nova pravila, a od 19. septembra, svi moraju da imaju nove komplete u svojim kolima. Ipak, policija će kazne početi da piše tek dva meseca posle navedenog datuma, kako bi građani imali dovoljno vremena da nabave ovaj neophodni deo opreme za automobil.

Kutije za prvu pomoć od sedam licenciranih proizvođače, sa istaknutom oznakom standarda, jedine su koje se smatraju važećim. Cena setova za prvu pomoć za automobile iznosi oko 2.400 dinara.

Veoma je važno da ovlašćeni proizvođači omoguće pojedinačnu prodaju proizvoda koji se nalaze u kompletu za prvu pomoć i da ih ravnomerno distribuiraju na teritoriji Srbije, kako bi svi stanovnici naše zemlje mogli bez problema da dođu do neophodnih proizvoda, ukazali su predstavnici Asocijacije potrošača Srbije i Nacionalne organizacije potrošača.

Tim povodom, Asocijacija potrošača će, kako je navedeno u saopštenju ovog udruženja, krajem septembra ispitati tržište da bi utvrdila da li se, osim kompleta, mogu kupiti i pojedinačna medicinska sredstva, usklađena sa propisanim standardom.

Stanković: Bez kupovine kompleta zbog potrošenog zavoja

Posetioce „Politikinog” zdravstvenog kutka na beogradskoj Adi Ciganliji juče je interesovalo da li moraju stalno da kupuju nove pakete prve pomoći za automobile ako iskoriste recimo samo jedan zavoj. Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković je naveo da neće biti potrebe da se menja ceo paket ako se istroši jedan proizvod u njemu dodajući da onaj koji se bude upotrebio može da se zameni, jer svaki ima identifikacioni broj. „Na taj način deo koji se upotrebi mogao bi da bude nadomešten bez kupovine novog kompleta. To spada u domen Ministarstva za infrastrukturu, a mi ćemo da preuzmemo obavezu da ih obavestimo o ovoj inicijativi”, rekao je ministar zdravlja.

Autor: J. Popadić/Izvor: Politika

4 komentara
 1. Ivona

  Da li se zna koji su to licencirani proizvođači?

 2. Duka

  Iako imam sve komponente, sad dodatno moram da dam 2400 din samo da bih kupio kutiju na kojoj pise SRPS (a toliko nas je takvih) – koja ste vi bagra, svega cete se setiti samo da ioanko siromasnu raju jos vise oderete!

 3. Marko

  Pa kutija prve pomoći u toj EU košta 5-7 evra, i ako treba za zadovoljava domaće “ili” međunarepodne standarde ja sam upravo kupio Malteser Austria i to u Francuskoj a i ta Austrija i Francuska su u EU pa da vidim dali ta prva pomoć nevaži. Ma samo deru narod

 4. Goran

  Znaci prvu pomoc koju sam prosle godine kupio u nemackoj za motocikli nije odgovarajuca po evropskim standardima nego moram ovu nasu domacu da ponovo bacam pare. Nemci nemaju pojma o evropskim standardima, mi ce mo ih nauciti. Sramota. Da li to znaci da ce Policija kaznjavati i sve strance koji nemaju nasu prvu pomoc, posto ta njihova Nemacka itd… nije odgovarajuca. Ili ce to biti diskriminacija sopstvenog naroda?

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)