Datum:

19.04.2012. 16:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4512 pregleda

Nakon otvaranja fabrike Fijat automobili Srbija mediji komentarišu da će proizvođači auto delova u BiH ostati kratkih rukava po pitanju saradnje sa ovom firmom.

Uprkos velikim najavama i brojnim sastancima, nijedna od firmi u Bosni i Hercegovini nije uspela da sklopi ugovore s Italijanima, potvrdili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH i Privrednoj komori RS.

Pero Đorić, direktor sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS, izjavio je da će firme BiH na predstojećem sajmu auto-komponenti “AutoCompo”, koji će biti održan u Kragujevcu od 9. do 12 maja, pokušati da se izbore za poslove drugog i trećeg dobavljača za Fijat

“Malo koja naša firma ispunjava uslove koje je postavio Fijat, ali to i ne treba da čudi s obzirom na činjenicu da čak nijedna firma iz Srbije nije dobila posao prvog dobavljača”, istakao je Ćorić.

U Rafineriji ulja Modriča kažu da ispunjavaju sve zahtevane standarde kvaliteta i količinske isporuke, ali da u Fijatu, ipak, preferiraju italijansko motorno ulje selenija. Zbog toga će se, navode, fokusirati na razgovore za isporuku rashladnih tečnosti i ulja za menjače.

“Kada smo im prvi put dostavljali cene proizvoda, tražili su njihovo spuštanje, što za nas u pravilu nije problem ako postoji želja za čvrstom saradnjom i ugovaranjem značajnijih količina. Odavno imamo kupce u Italiji i Nemačkoj, pa ne vidim zašto ne bismo mogli dogovoriti saradnju i za Kragujevac”, kaže Pero Ćorić, direktor Rafinerije ulja Modriča.

Vlada Srbije i Fijat su ugovor o osnivanju preduzeća “Fijat automobili Srbija” potpisali još u septembru 2008. godine, s omjerom kapitala od 33 naprema 67 odsto. Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi. Kao podrška projektu, u istom gradu su svoje pogone otvorili i tradicionalni Fijatovi dobavljači i kooperanti – “Magneti Mareli”, SIGIT, HTL i “Džonson Kontrols”.

U FIAT-u su ranije najavili da će serijska proizvodnja modela FIAT 500L u Kragujevcu početi u maju uz godišnji plan prodaje 160.000 automobila.

Prema planu, do kraja ove godine u fabrici u Kragujevcu biće zaposleno ukupno 2.400 radnika.

Na listi potencijalnih dobavljača iz BiH nalazili su se “Cimos TMD Ai” Gradačac, “Mann Hummel” Tešanj, “ASA Prevent” Sarajevo, FAD Jelah, “Famos Adi” Sarajevo, “Čajavec FSU” Laktaši, TMD-AGS Gradačac i “Plamingo” Gračanica. Za saradnju su, pored njih, bila zainteresovana i preduzeća “Mreža Network” iz Dervente, “Fusol” iz Nevesinja, “Panafleks” Bijeljina i “Kovnica” Bileća.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)