Datum:

24.08.2013. 11:24

Autor:

Ina

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2841 pregleda

Toyota je odlučila da se priključi Mercedesu u bojkotu novog, manje štetnog, rashladnog sredstva za klima uređaje, čiju upotrebu nalaže Evropska unija. U Mercedesu tvrde da je ovo sredstvo veoma zapaljivo i da doprinosi većem riziku od požara prilikom sudara.

Japanska kompanija će se vratiti ranijoj verziji sredstva za hlađenje na evropskom tržištu, u modelima Prius +, GT86, kao i u Lexusu GS, rekao je portparol Toyote u Nemačkoj.

Direktivom EU previđeno je da se od 1. januara 2013. u svim novim tipovima automobila upotrebljava ekološki prihvatljivije sredstvo za hlađenje. Automobilska industrija ranije je postigla konsenzus o izboru sredstva HFO 1234yf, američkog proizvođača Honeywell.

Mercedes je, međutim, nastavio da koristi starije sredstvo, R134a, koje je do odluke EU u automobilskoj industriji važilo za standard, uz tvrdnju da su istraživanja pokazala da je novo sredstvo veoma zapaljivo i dovodi automobil u veću opasnost od požara pri sudaru. Honeywell, sa druge strane, poručuje da su tvrdnje Mercedesa neutemeljene i da je njegov proizvod efikasan i siguran, navodeći da su to pokazali brojni testovi.

“Toyota smatra svojom dužnošću da osigura da vozila ispunjavaju bezbednosne standarde. Zbog toga smo doneli privremenu meru da nastavimo sa upotrebom R134a da bismo otklonili eventualnu zabrinutost naših kupaca”, navodi japanska kompanija.

Mercedes je zbog odluke da nastavi da koristi sredstvo R134a već pretrpeo štetu na francuskom tržištu s obzirom da je u toj zemlji zabranjena prodaja nekih modela nemačkog proizvođača sa starim sredstvom za klima uređaje. Videćemo da li će se i Toyota suočiti sa sličnim problemom nakon objavljivanja najnovije odluke.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)