Datum:

19.10.2017. 16:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Na koji način Srbija može da napravi korak napred u tehnološkom smislu, koji su to energetski, tehnološki i ekološki izazovi korišćenja električnih vozila, bile su samo neke od tema “E – mobiliti foruma”, održanog u okviru Sajma energetike.

Ministarstvo energetike i rudarstva snažno podržava inicijativu asocijacije i udruženja jer direktno doprinosi ispunjenju ciljeva za obnovljive izvore energije.

– Korišćenje električnih vozila u direktnoj je vezi sa korišćenjem energenata. S obzirom na to da ona idu na struju, a da je Ministarstvo energetike direktno nadležno za struju i bavi se proizvodnjom struje i poslovima oko toga, onda je nama u interesu da to što više zaživi. Spomenuo sam da imamo obaveze za povećanje učešća obnovljivih izvora energije, ovo je jedan od načina kako to može da se ostvari i zato podržavamo inicijativu o formiranju radne grupe pri Ministarstvu rudarstva i energetike koja će se baviti ovim pitanjima. Udruženje i asocijacija su pokrenuli dve inicijative koje su za svaku pohvalu, pravljenje studentske e-formule, što je nastavak projekta koji je imao Mašinski fakultet, s tim što su ovde ujedinjena četiri univerziteta, što je neverovatan poduhvat. Što se tiče superbrzog punjenja električnih vozila, projekat je okupio izuzetno veliki broj radova međunarodnih i domaćih stručnjaka i to je jedan od načina da još jednom pokažemo da novi razvoj kreira nove stručnjake, jer bez konkretnog posla ne možete dobijati dobre stručnjake. Ukoliko još uspe da ih zadrži da ostanu u Srbiji, to bi bilo savršeno – kaže prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Na Forumu su predstavljena i dva projekta – CEE ChargeNET, koji obuhvata razvoj i izdradu brzih punjača nominanlih snaga od 11, 22, 50, i 150 kilovata u konzorcionom odnosu koji rade domaće firme. Prema rečima Ivana Vulovića, predsednika Nacionalne asocijacije električnih vozila (NAEV), biće to prilika da se pruži šansa našem znanju, struci i nauci da pokažu da mogu da budu konkurentni. Drugi projekat je formiranje timova studenata iz četiri studentska centra u Srbiji: Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, koji će raditi na razvoju i proizvodnji studentske e-formule sa ciljem učešća na evropskim studentskim takmičenjima e-formule.

Prisutnima na Forumu obratili su se, i profesor dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Simon Cretnik, regionalni direktor “Simensa” za e-mobiliti kao i profesor dr Slobodan Vukosavić.

Borojević u SANU

Srbija ima i svetski priznate stručnjake u ovoj oblasti.Jedan od najuglednijih naučnika iz elektroenergetike je novosadski đak, profesor dr Dušan Borojević, koji sada predaje na Virdžinija tek univerzitetu u SAD.

Profesor dr Borojević će 23. oktobra ove godine biti gost SANU, gde će tačno u podne održati predavanje iz ove oblasti.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)