Datum:

01.09.2013. 17:23

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2860 pregleda

Svaki put kada se vaš auto zaljulja ili odskoči zbog neravnine ili rupe na kolovozu, dolazi do gubitka energije. Ako je već tako, da li bi ta energija mogla da se sačuva i iskoristi, recimo, za smanjenje potrošnje goriva?

Kompanije ZF Friedrichshafen AG i Levant Power Corp. pronašle su način kako da to učine. Njihovi inženjeri osmisli su GenShock – sistem aktivnog oslanjanja sa funkcijom regeneracije energije. Ako proizvođači automobila pokažu interesovanje za ovaj proizvod, on bi mogao da se nađe u serijskim modelima u narednih nekoliko godina, kažu njegovi tvorci.

Sistem se zasniva na jednostavnom principu – kinetička energija, koja nastaje kretanjem delova u sistemu oslanjanja prilikom nailaska automobila na neravnine na putu, pretvara se u električnu energiju i šalje u električni sistem automobila. Time se smanjuje potreba za generisanjem dela električne energije koju stvara motor svojim radom, a samim tim i potrošnja goriva.

Što je na put više neravnina, veća je i regenerisana energija, a osim energije nastale u vožnji po neravnom putu, prikljuplja se i energija koja se u sistemu oslanjanja generiše zbog kočenja ili pri ubrzavanju.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)