Datum:

02.08.2013. 22:27

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3392 pregleda

Letnje vreme sa sobom donosi uglavnom suve kolovoze i dobru vidljivost i zbog toga se smatra godišnjim dobom bezbednim za vožnju. Međutim, statistika često ukazuje da to nije baš tako. Naime, proteklog vikenda je samo u Beogradu život izgubilo šest lica u saobraćajnim nezgodama, što je alarmantan podatak. Ako uzmemo u obzir podatke iz ostatka zemlje, situacija je još dramatičnija. Podaci ukazuju da je crni bilans u ovom delu godine najgori u proteklih nekoliko godina, što mora alarmirati sve nadležne.

Veoma često se saobraćajna policija smatra jedinom odgovornom za povećan broj saobraćajnih nezgoda, ali činjenica je da je ona samo jedan od faktora koji utiču na opštu bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Iz policije poručuju da oni, ma koliko se trudili i pojačavali kontrole saobraćaja, ne mogu u potpunosti rešiti ovo pitanje. Da je tako, slažu se i mnogi stručnjaci, koji ističu da represija i kažnjavanje nisu efikasni na duge staze.

Dragan Bogosavac iz Uprave saobraćajne policije kaže da bez obzira na veliki broj otkrivenih prekršioca saobraćajnih propisa uvek ostaje pitanje koliko njih je prošlo neotkriveno. Prema njemu, glavni problem je nedostatak svesti kod vozača da neodgovornim ponašanjem rizikuju sopstvenu i tuđu bezbednost.

Stručnjaci kažu da država mora raditi više na preventivi, prvenstveno na edukaciji dece i to sistematski, a ne samo kroz sporadične akcije. Njihova poruka putnicima jeste da pođu uvek od sebe, odnosno da vežu pojas, jer statistika ukazuje da čak 35% vozača u Srbiji ne vezuje pojas, dok je taj procenat, primera radi, u Švedskoj svega 5%.

Iz policije apeluju na vozače da ne precenjuju uslove vožnje zbog lepog vremena i da poštuju ograničenja brzine kretanja, posebno na putevima koji vode do letnjih turističkih centara, gde su u ovo doba godine najveće gužve.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)