Datum:

16.11.2013. 11:34

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , ,

Statistika:

0 komentara 4323 pregleda

Kinesko tržište automobila u nezadrživom je usponu. Iako slična konstatacija važi i za tamošnju auto-industriju, automobili koji se proizvode u Kini još uvek nisu dobro prihvaćeni van granica ove zemlja.

Kinezi se na razne načine dovijaju ne bi li što pre smanjili zaostatak za aktuelnom svetskom auto-industrijom koji je nastao tokom decenija političke i privredne izolacije. Kako bi ovladali savremenom tehnologijom, njihove kompanije kupuju poznate svetske auto-brendove, prave zajednička preduzeća sa etabliranim evropskim, američkim i japanskim proizvođačima i angažuju dokazane svetske stručnjake iz automobilske industrije.

Iako se van kineskih granica malo zna o automobilima koji se izrađuju i prodaju isključivo na domaćem tržištu, Kinezi proizvode veliki broj modela iz svih automobilskih segmenata, pa i električne i modele sa hibridnim pogonom.

Jedan je od takvih automobila je BYD Qin Hybrid. Mada izgleda kao tipičan kineski sedan srednje klase, ovaj model u sebi krije pogonski sistem koji je u stanju da proizvede čak 300 ks. Ako je verovati Kinezima, BYD Qin brži je od mnogih poznatih automobila sa sportskim pretenzijama, slične, ali i manje snage.

Kako bi kupce uverio u to, proizvođač je upriličio “drag” trku svog hibridnog modela sa još 8 automobila sportskih karakteristika.

Rezultat trke, u kojoj je BYD Qin odneo pobedu nad svim drugim učesnicima, može da izgleda kao jeftina reklama. Ipak, ako se uporede karakteristike motora i performanse automobila, vidi se da se samo par modela, poput Mitsubishija Lancer Evolution, Volkswagena CC ili Nissana 350Z, mogu meriti po snazi sa kineskim hibridom.

BYD Qin je opremljen pogonskim sistemom koji se sastoji iz 1.5 litarskog turbo-benzinca i dva elektromotora. Tri motora u kombinaciji isporučuju 303 ks (223 kW) i maksimalni obrtni moment koji iznosi 440 Nm.

Prema fabričkim podacima, automobil je u stanju da pređe 50 km ako za pogon koristi samo elektromotore. Ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi oko 6 sekundi, a maksimalna brzina ograničena je na 185 km/h.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)