Datum:

03.03.2013. 11:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3655 pregleda

I dok Mercedesov Steering Assist sistem (debituje na 2014 S klasi) i Audijev Piloted Driving sistem (komercijalizacija tek nakon 2016.) pune naslove medija u poslednje vreme, BMW želi da upozna konzumente da aktivno radi na sopstvenom sistemu koji će automobile učiniti polu-autonomnim.

Sredinom 2011. godine, BMW je demonstrirao polu-autonomne sposobnosti na A9 autoputu između Minhena i Nuremberga. Putovanje je završeno bez intervencije vozača, a demonstraciono vozilo je pokazalo sposobnosti samostalnog ubrzavanja, kočenja, preticanja drugih vozila , praćenje toka saobraćaja i poštovanje svih saobraćajnih zakona.

Istorija brenda u sferi autonomnih vozila datira još dalje u prošlost. Oktobra 2009. godine, BMW je odvozao autonomni krug na Nurburgring Nordschleife stazi sa prisutnim vozačem samo u slucčaju nepredviđenih okolnosti. Maja 2011., BMW je sa Track Trainer-om demonstrirao autonomne sposobnosti, prikazujući okupljenim studentima idealnu putanju na Laguna Seca trkačkoj stazi.

Kako bi dalje unapredio sposobnosti autonomne tehnologije, BMW je najavio partnerstvo sa Continental-om, tehnološkim dobavljačem automobilske industrije, koji je već dobio licencu za mogućnost sprovođenja testova na javnim saobraćajnicama u Nevadi.

Sporazum između BMW-a i Continentala će trajati tokom 2013. i 2014. godine, sa ciljem zajedničkog razvoja elektronskog sistema za autonomno upravljanje, koje će biti implementirani do 2020. godine.

BMW se nada da će jedan takav sistem asistencije dovesti do nečega što nazivaju “Vision Zero (Accident Free Mobility)” – Vizija Nulta (Mobilnost bez nezgoda). Dok je taj cilj deceniajma daleko. polu-autonomni sistemi, poput Traffic Jam Assistant, će biti veoma važni na tom putu.

U naredne dve godine, BMW i Continental planiraju razvoj nekoliko visoko automatizovanih prototipa, koji će kasnije biti testirani zajedničkim snagama utreniranih učesnika. BMW sistem već naziva gotovo serijskim, što znači da će se naći u serijskim vozilima i pre 2020. godine.

Budućnost se čini sada još bližom a jedino ostaje na državama i osiguravajućim kućama da usaglase zakonske i logističke barijere koje ograničavaju autonomnu tehnologiju.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)