Datum:

01.10.2011. 11:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 11681 pregleda

Porodica Kvant, najveći akcionar BMW-a, priznala je da je za vreme Drugog svetskog rata u njenim fabrikama prinudno radilo 50.000 logoraša.

Nakon “Huga Bosa” i dinastija koja stoji iza BMW-a prekinula je višedecenijsko ćutanje o vezama kompanije sa nacističkim režimom, priznavši da su u njenim fabrikama logoraši bili na prinudnom radu. Porodica Kvant priznala je i da je tokom rata profitirala od “arijanizacije” jevrejskih firmi.

Porodica Kvant postala je najveći akcionar BMW-a posle Drugog svetskog rata, i kompaniju je dovela do prestižne pozicije jednog od najcenjenijih svetskih brendova, a sada je pokrenula projekat čiji je cilj bio da istraži aktivnosti kompanije u doba nacizma.

Istraživanje je bilo zasnovano na dokumentaciji kompanije iz godina Trećeg rajha, a rezultati su pokazali duboku povezanost Gintera Kvanta (na slici), koji je tada bio glava porodice, i njegovog sina Herberta sa Hitlerovim režimom, piše “Telegraf” (Telegraph).

“Kvantovi su neraskidivo povezani sa zločinima nacista”, zaključio je Joakim Šoltišek, istoričar iz Bona koji je proučio građu. “Ginter Kvant bio je deo tog režima.”

Izveštaj na 1.200 strana pruža uvid u detalje funkcionisanja fabrike u kojoj je za vreme Drugog svetskog rata na prinudnom radu na izradi oružja bilo oko 50.000 logoraša, a na stotine njih umrlo je zbog nehumanih uslova ili je bilo pogubljeno.

Otkriveno je, takođe, da je porodica imala koristi i od preuzimanja imovine koju su nacisti oduzeli od desetina jevrejskih porodica.

Gabrijel Kvant, unuk Gintera Kvanta, izjavio je povodom rezultata istraživanja da priznaje da je njegova porodica “grešila pokušavajući da zataška istinu toliko dugo”.

Izvor: Mondo

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)