Datum:

17.08.2012. 10:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5757 pregleda

Popularna “Buba”, jedna od automobilskih ikona, dobila je električni pogon. Naime, na azijskoj premijeri u kineskom gradu Pekingu, “Folksvagen” je predstavio jednu posebnu “Bubu” pod nazivom “i-bagster” koja ima samo jednu misiju – da pruži zadovoljstvo u vožnji uz nultu emisiju štetnih gasova. Sasvim logično, “i-bagster” ima električni pogon, a performanse nisu izostale.

“Folksvagen i-bagster” je dvosed sa 107 KS i ubrzanjem do stotke za 10,8 sekundi, a sve to zahvaljujući centralnom električnom modulu koji teži svega 80 kg.

Ovaj modul proizvedenu energiju skladišti u litijum-jonskim baterijama koje su smeštene na mestu gde bi trebalo da budu zadnja sedišta.

Baterije imaju popriličan kapacitet, pa je “i-bagster” sa jednim punjenjem u stanju da pređe 180 km.

Električna “Buba” ima sem zaštite okoline još jednu prednost u odnosu na dobar deo konkurenata, a to je brzo punjenje za samo 35 minuta na odgovarajućim “stanicama”.

Kada vozač dođe kući, bateriju svog ljubimca moći će da puni i preko klasične utičnice, tako da je njegova fleksibilnost punjenja baterije veoma velika.

Stanje baterije prikazuje se na displeju smeštenom na mestu klasične instrument table. Ali, tu pogodnostima vožnje “i-bagstera” nije kraj, jer se dopunjavanje baterije vrši i prenosom energije nastale kočenjem.

Što se izgleda tiče, “Folksvagen i-bagster” nastao je na osnovu ranijih nacrta sportskih verzija “Bube” i teško da je mogao imati više dinamičan izgled nego što trenutno poseduje.

U stvari, “Folksvagen i-bagster” je sportski automobil sa svega 1,4 metra visine, što je za 90 mm niže od klasičnog modela. Električna “Buba” ima širinu od 1,83 metra i dužinu od gotovo 4,3 metra. Sve to ovoj “Bubi” daje prilično jaku pojavu na drumu. Od standardnog modela sačuvano je ono najbolje i najprepoznatljivije i to sve je uvijeno u dinamično pakovanje koje karakteriše blago modifikovani okrugli farovi i upečatljivi bočni pragovi ispod kojih se nalaze moćni 20-inčni točkovi.

Kombinacija moderne tehnologije i dinamičnih perfomansi prisutna je i u unutrašnjosti “i-bagstera”. Tu su sportska sedišta i dosta elemenata izrađenih od aluminijuma.

“Folksvagen i-bagster” nudi jedistveno iskustvo koje samo kultna “Buba” i savremene tehnologije mogu proizvesti.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)