Datum:

15.05.2013. 16:32

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3996 pregleda

Južnokorejski proizvođač automobila, Hyundai Motor Company, najavio je postavljanje najvećeg krovnog sistema foto ćelija za proizvodnju električne energije u Južnoj Koreji, u svojoj fabrici u Asanu. Na taj način, Hyundai želi da doprinese smanjenju atmosferskog zagrevanja i popularizaciji korišćenja sistema obnovljive energije.

Dobijenu električnu energiju Hyundai će prodavati korejskoj elektrodistribuciji koja će dalje raspolagati ovom strujom, koju će zatim koristiti žitelji obližnjih gradova oko Asana. Do kraja 2013. godine Hyundai planira da u saradnji sa kompanijom Korea Midland Power Co. Ltd. (KOMIPO) postavi oko 40.000 solarnih foto ćelija na krov svoje fabrike.

Sitem foto ćelija zauzimaće površinu od 213.000 kvadratnih metara, što predstavlja oko 68 procenata raspoložive krovne konstrukcije, a ukupan kapacitet biće 10 MW. Kada postrojenje za prikupljanje sunčeve energije bude u potpunosti u funkciji, biće omogućena proizvodnja oko 11,5 miliona kW sati godišnje, čime će biti zadovoljeno redovno snabdevanje električnom energijom za oko 3.200 domaćinstava.

S obzirom na činjenicu da će ovo postrojenje za prikupljanje sunčeve energije biti postavljeno na već postojeću krovnu konstrukciju, dodatna ulaganja u smislu pronalaženja zemljišta neće biti neophodna. Takođe, ovaj sistem proizvodnje električne energije nije štetan po prirodu i ljudsku okolinu. Odluka da se sistemi foto ćelija za proizvodnju električne energije postave u fabrici u Asanu je dodatno podržana činjenicom da se upravo u ovoj fabrici proizvode ekološki prihvatljivi model Hyundai Sonata Hybrid.

Za proizvodnju iste količine električne energije, 11,5 miliona KW sati godišnje, termoelektrana ispusti oko 5.600 tona ugljen-monoksida što se može izbeći većom primenom obnovljive energije i postavljanjem većeg broja ovakvih sistema za prikupljanje sunčeve energije. Poređenja radi, za preradu 5.600 tona ugljen monoksida ispuštenih u atmosferu, potrebno je posaditi 1,12 miliona borovih sadnica.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)