Datum:

20.04.2012. 16:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6413 pregleda

Osim domaćih kompanija, komponente za novi FIAT 500L proizvodi i jedna firma iz Hrvatske u pogonu koji se nalazi u Mladenovcu.

Za fabriku FIAT automobili Srbija (FAS), od hrvatskih firmi delove će za sada proizvoditi samo AD Plastik, pišu hrvatski mediji.

Splitski proizvođač plastičnih auto-delova već dugo uživa veliki ugled među proizvođačima automobila, a saradnju sa FIAT-om dogovorio je i pre nego što je italijanska kompanija ušla u projekat sa kragujevačkom fabrikom automobila.

AD Plastiku je krajem prošle godine pokrenuo proizvodnju i u Srbiji. Naime, početkom decembra 2011. AD Plastik kupio je kompaniju M-Prointek iz Mladenovca koja je bila u vlasništvu zabočkog M-Profila.

Čelnici AD Plastika najavljivali su tada da će u svojoj fabrici u Srbiji početi proizvodnju delova za novi model FIAT-a.

“Dobili smo posao proizvodnje kanala kroz koje prolazi vazduh ispod instrumentne ploče “, rekao je Ilija Pokrajac, savetnik Uprave AD Plastika koji je zadužen za organizovanje proizvodnje u Srbiji.

Hrvati su upravo zbog posla za FAS kupili fabriku u Mladenovcu koja se nalazi samo 55 kilometra od Kragujevca.

U njoj su već napravili prve delove za FAS, koji su prošli kontrolu FIAT-a, a očekuje se da će serijsku proizvodnju pokrenuti u sledećih mesec dana.

Vrednost tog posla je između 1,5 i dva miliona evra, ali u AD Plastiku očekuju da će promet biti i četiri ili čak pet miliona evra, ako dobiju i neke druge poslove za FAS kojima se nadaju.

“FIAT je dosta zatvorena firma i poslove uglavnom dobijaju preduzeća sa kojima ima dugogodišnju saradnju. Te je poslove veoma teško dobiti i jako smo ponosni zbog toga”, rekao je Pokrajac.

Ostali hrvatski proizvođači auto-delova nisu dogovorili posao za novi FIAT-ov pogon u Srbiji, ali ne kriju da imaju određena očekivanja.

Velika očekivanja od saradnje sa srpsko-italijanskom fabrikom imali su i proizvođači iz Bosne i Hercegovine, međutim nijedna njihova firma nije uspela da zaključi posao. Stoga će se proizvođači iz BiH pokušati izboriti za poslove drugog i trećeg dobavljača za FIAT na sajmu komponenti za automobile AutoCompo koji se u Kragujevcu održava od 9. do 12. maja 2012. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)