Datum:

05.11.2016. 23:33

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Još jedna japanska auto-kompanija, koji ima fabriku u Velikoj Britaniji, namerava da nastavi da proizvodi i investira u toj zemlji, piše Automotive News Europe.

Posle Nissana, i Honda je izrazila spremnost da ostane u Britaniji uprkos neizvesnostima koje sa sobom donosi Bregzit. Ova japanska kompanija do sada je imala značajne investicije u tu zemlju, u kojoj se trenutno izrađuje jedan od najvažnijih modela u gami – Civic hečbek, i odakle se izvozi u ceo svet. Honda je uložila čak 200 miliona funti (oko 225 miliona evra), u unapređenje svog pogona u Svindonu, u Engleskoj.

“Pažljivo ćemo pratiti situaciju nakon Bregzita, kretanje kursa funte, ali i prodajne trendove, ali nemamo nameru da se povlačimo iz Britanije – nastavićemo da poslujemo ovde”, izjavio je potpredsednik Honde, Seiji Kuraishi. Odluka japanske kompanije dolazi u trenutku kada su strani proizvođači automobila postali malo relaksiraniji, nakon početne napetosti izazvane referendumskom odlukom britanskih građana o napuštanju Evropske unije.

Tako je prvi čovek Nissana, Karlos Gosn, koji je u početku pretio da će proizvodnju sledeće generacije modela Qashqai izmestiti sa Ostrva, posle razgovora sa britanskom vladom, promenio odluku. Gosn je najavio da ne samo da će u fabrici u Sanderlendu nastaviti da proizvodi budući Qashqai, već će početkom naredne dekade u tom pogonu izrađivati i sledeću generaciju modela X-Trail.

Čelnik Honde, Seiji Kuraishi, izjavio je za Automotive News Europe da britanske vlasti toj kompaniji za sada nisu obećale nikakve dodatne subvencije da bi ostala u Velikoj Britaniji. On, međutim, kaže da, ako bi Nissan dobio finansijku potporu od vlade, očekuje isti vid pomoći i za Hondu, ali i druge strane proizvođače automobila u toj zemlji.

Dugoročni efekti Bregzita po auto-industriju u Velikoj Britaniji još uvek su nepoznanica. Ford je, na primer, procenio da će da izlazak Britanije iz EU koštati između 400 i 500 miliona dolara, u 2017. godini. Sa druge strane, General Motors, koji je vlasnik britanske marke Vauxhall, tvrdi da će zbog Bregzita samo u drugoj polovini 2016. izgubiti 400 miliona dolara.

Jedna od posledica Bregzita je pad funte, što utiče na maloprodajnu cenu automobila u toj zemlji, a kako je veliki broj vozila koja se prave na Ostrvu namenjen upravo britanskom tržištu, kompanije se plaše da će rast cene automobila u Britaniji dovesti do pada prodaje.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)