Datum:

30.12.2018. 9:10

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Upotreba smartfona za volanom ugrožava bezbednost saobraćaja, ali korišćenje mobilnog nije ništa manje opasno ni za pešake.

Ljudi su sve više zaokupljeni svojim smartfon uređajima, pa često ne skidaju pogled sa ekrana ni kada hodaju trotoarima ili dok prelaze ulicu, dovodeći tako sebe u opasnost da ih udari automobil.

Ovaj negativni trend primećen je još pre par godina, kada su se u svetu pojavile ideje ideje kako bi mogla da se unapredi bezbednost pešaka koji se zbog mobilnih telefona na ulicama ponašaju kao zombiji.

Zato je nova “podna” signalizacija za pešake instalirana ispred prelaza u nekim gradovim Nemačke i Holandije. LED trake ili svetlosne linije crvene i zelene boje ugrađene su u pločnik i usklađene sa vertikalnom semaforskom signalizacijom, tako da neoprezni pešaci koji gledaju u mobilni dok prilaze pešačkom prelazi mogu lakše da uoče da li je bezbedno preći preko ulice – jer im je pogled već usmeren na dole.

Statistički podaci su zabrinjavajući. Na primer, u Australiji zbog ovog problema svake godine bude povređeno oko 3.500 pešaka, pa su i vlasti te države počele da postavljaju sličnu horizontalnu svetlosnu signalizaciju ispred pešačkih prelaza.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)