Datum:

26.08.2017. 23:03

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara pregleda

Južnokorejski gigant “Hjundai” je predstavio u Seulu novu, četvrtu generaciji svojih vozila koja će za pogon koristiti vodonik.

Novi SUV koji će imati gorive ćelije i uz pomoć njih “pretvarati” vodonik u električnu energiju, pri čemu će u atmosferu iz cevi auspuha izlaziti samo vodena para, dokaz je da, kao ni “Tojota”, južnokorejska kompanija nije odustala od vozila ove vrste, iako istovremeno razvija i “klasična” elektrovozila.

“Hjundai” je 2013. predstavio prve modele na vodonik, čiji razvoj je otpočeo 1998. godine. Trenutno, razne verzije svojih vozila koja koriste vodonik, “Hjundai” prodaje u 18 zemalja.

Novi SUV bi trebalo da se pojavi na tržištu početkom 2018, prvo u Koreji, a zatim i u SAD i Evropi.

Iako nije saopšteno mnogo detalja o novom, inače veoma dopadljivom SUV vozilu, “Hjundai” ističe da je domet sa jednim rezervoarom goriva oko 800 kilometara, po najstrožim evropskim merilima.

Nova generacije “gorivih ćelija” je dostigla nivo efikasnosti i iskorišćenosti od 60 odsto, što je za devet odsto više nego kod prethodnog modela IH35 . I maksimalna snaga je povećana za 20 odsto i sada iznosi 163 KS.

Korejci ističu i da je zahvaljujući znatnim tehnološkim poboljšanjima sada moguće startovanje motora i pri ekstremnoj hladnoći, do minus 30 stepeni celzijusa.

Naravno, i dalje ostaju dva ključna problema s kojima se “Hjundai” suočava, baš kao što je slučaj i u drugim kompanijama koje razvijaju ovu vrstu vozila. To su visoki troškovi izrade i, samim tim, nekonkurentnost na tržištu ovih vozila. A još jedan veliki problem je i nedovoljano razvijena mreža stanica za punjenje vodonika.

“Hjundai” planira da do 2020. godine na tržište lansira gamu od čak 21 “eko-frendli” vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

Već na proleće stiže “kona” na struju, sa dometom od 390 km, a “dženezis EV” stiže 2021, baš kao i novi električni SUV koji će imati domet od 500 km.

“Tojota miraji” najprodavanija

Trenutno  najprodavaniji automobil na vodonik u svetu je “tojota miraji”. Ovo vozilo je predstavljeno 2014. na salonu automobila u Los Anđelesu i do danas je širom sveta prodato 2.840 jedinica. Domet sa jednim punjenjem vodonika je 502 kilometra. Ovo vozilo teško je 1.850 kg, dugo 4.890 mm i košta u SAD 57.000 dolara, a u Evropi (Nemačka) 60.000 evra.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)