Datum:

24.01.2013. 22:22

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , , , ,

Statistika:

0 komentara 7863 pregleda

Grupacija Peugeot-Citroen (PSA) predstavila je novi hibridni pogonski sistem, koji pored benzinske jedinice za pokretanje vozila koristi hidraulični motor i komprimovani vazduh.

U okviru svoje manifestacije “Dan inovacija”, PSA je prikazao takozvani vazdušni hibridni pogon. Prema rečima ljudi iz te automobilske grupacije, ovaj sistem predstavlja važan korak u razvoju vozila budućnosti koja će trošiti samo 2 litra goriva na 100 km.

Sistem koristi benzinski motor, hidraulični motor i pumpu i komprimovani vazduh. U Peugeot-Citroenu kažu da vozilo može da se kreće na tri načina: koristeći pogon na benzin, zatim samo pomoću komprimovanog vazduha i u kombinovanom modu, koristeći oba pogona.

Stručnjaci iz PSA tvrde da ako bi se ovaj pogonski sistem ugradio u Citroen C3 ili Peugeot 208, ti modeli bi imali prosečnu potrošnju od 2,9 l/100 km i CO2 emisiju koja bi iznosila 69 g/km.

Što je još važnije, procenjuje se da bi se u gradskoj vožnji takvi automobili tokom 60-80 odsto vremena kretali samo uz pomoć pogona na komprimovani vazduh, čime bi se značajno smanjilo zagađenje u urbanim sredinama.

Iako je ovaj sistem još uvek u razvoju, u grupaciji PSA kažu da nameravaju da ga ponude u modelima B segmenta već 2016. godine.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)