Datum:

19.03.2013. 16:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3509 pregleda

Dok je svima i bez ikakvih istraživanja jasno da je čitanje ili slanje SMS poruka za volanom izuzetno opasna aktivnost, stvari nisu (bile) tako jasne u pogledu handsfree uređaja.

Zato su naučnici s australijskih univerziteta i univerziteta u Barseloni udružili snage i odlučili da provere kako stvari stoje po tom pitanju.

Ispalo je da neobavezan razgovor putem handsfree uređaja ima jedva merljiv učinak – kao da čovek ima alkohola u krvi od 0,5 g/l (Australija i Španija imaju limit od 0,5 g/l, limit u Srbiji je, podsetimo, 0,3).

Međutim, kad se od vozača zahtevalo da se skoncentriše na razgovor (tražilo se da opiše putovanje autom od posla do kuće ili da odgovori koliko njegovih/njenih prijatelja ima ime koje počinje samoglasnikom), njegove/njene su vozačke sposobnosti pale kao da ima 0,7 g/l alkohola u krvi, što prelazi granicu dozvoljene količine alkohola u krvi u mnogim zemljama (ne i u SAD-u ili UK u kojima je dopušteno 0,8 g/l).

Situacija sa SMS-ovima je još gora – kad su ljudi pokušali da odgovore na SMS poruku tokom vožnje, sposobnost vožnje im je bila kao kod alkoholizovane osobe s 1 g/l alkohola u krvi, što je količina koja je zabranjena u svim navedenim zemljama.

Istraživanje inače nije sprovedeno na putu nego u simulatoru vožnje, a učestvovalo je 12 dobrovoljaca.

Izvor: Economy

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)