Datum:

30.01.2011. 14:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 10012 pregleda

Ideja o korišćenju pametne kartice umesto kodiranog automobilskog ključa možda se čini sofisticiranijom i praktičnijom, no daleko je od sigurnije, smatraju evropski naučnici.

Naučnici sa švajcarskog tehnološkog instituta uspeli su probiti zaštitu deset različitih automobilskih sistema s pametnim ključevima koristeći se javno dostupnom računarskom opremom čija vrednost nije premašivala 1.000 američkih dolara.

Pomoću para bežičnih antena Švajcarci su uspeli ukrasti signal koji emituje pametni/a ključ/kartica, te su pomoću druge antene uspešno zavarali sigurnosne sisteme automobila i upalili motor. Naučnici su se čak uspeli odvesti automobilima uprkos činjenici da originalni ključ ni u jednom trenutku nije bio prisutan u vozilu.

S obzirom da sigurnosni sistemi nisu primali lažni signal, naučnici su uspešno zaobišli uređaje za zvučnu i svetlosnu uzbunu.

Za ostvarivanje cilja Švajcarci su iskoristili dve rupe u postojećem softveru proizvođača – prvu, koja ne nadzire koliko je ključ daleko od vozila u svakom trenutku, te drugu, koja nakon paljenja motora ne proverava prisutnost ključa u vozilu zbog mogućnosti da se baterija pametnog ključa isprazni, što bi uzrokovalo gašenje motora.

Švajcarci rezultate studije planiraju predstaviti krajem meseca na sigurnosnom računarskom forumu u San Diegu.

Izvor: Tportal

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)