Datum:

28.06.2016. 10:09

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Nemački auto-moto savez upozorava svoje članove da im na auto-putevima u Srbiji prete lažne šlep-službe. Preporučuju izbegavanje Koridora 10, a to bi moglo da nas košta nekoliko stotina miliona evra.

Nekada su vozači Srbije imali druga na drumu – sada gusare! Na putnike u nevolji, kojima je otkazalo prevozno sredstvo ili su imali udes, vrebaju lažne šlep-službe koje “dodaju so na ranu”.

Situacija je toliko alarmantna da je najveći evropski automobilski klub – Auto-moto savez Nemačke (ADAC) koji ima 20 miliona članova, upozorio na svojoj zvaničnoj veb-stranici da im kroz Srbiju prete lažne šlep-službe koje se predstavljaju kao njihovi partneri! Zbog toga ADAC u sledećoj fazi preporučuje izbegavanje Koridora 10!

Prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac. Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji. ADAC samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra ima angažovana svoja vozila i svoje osoblje sa obeležjem kluba. Nemački auto-klub je ponovo obavestio sve svoje članove da je jedini njihov zvanični partner kod nas Auto-moto savez Srbije.

Naravno, Auto-moto savez Srbije koji danonoćno dežura na našim putevima je upoznat sa situacijom i čini sve što je u njihovoj moći da ovaj problem reši.

– AMSS godinu dana unazad upozorava na ovaj problem. U cilju zaštite, ne samo onih koji su članovi, već i svih motorizovanih građana iz Srbije i inostranstva, činimo veliki napor da suzbijemo lažno predstavljanje pojedinaca koji nude usluge pomoći na putu. Obmanjujući građane partnerskim logotipima, pa i logotipima AMSS, koje nezakonito postavljaju na svoja vozila, prevaranti su prouzrokovali brojne probleme. Sem toga, preporuka ADAC-a za obilaženje Srbije, mogla bi da izazove gubitke od nekoliko stotina miliona evra, koje država naplaćuje za akcize za gorivo, putarinu kroz Srbiju i ostale troškove – kažu u Auto-moto savezu Srbije.

AMSS je već sproveo opsežnu akciju uklanjanja lažnih šlep-službi sa puteva Srbije uz podršku pravosudnih organa, kako bi na pravi način zaštitio sve one koji se nađu u situaciji da im je potrebna pomoć. AMSS je pozvao nadležne organe, a prvenstveno MUP, JP “Putevi Srbije” i Poresku upravu da se uključe u ovaj problem kako bi suzbili prevarante na glavnim putevima Srbije.

“Anđeli” imaju elektronske ometače

Vozila prevaranata su uglavnom markantno žuta i imaju čak ispisan i ADAC logo, dok se vozači predstavljaju kao “Zlatni anđeli”. Zbog toga prevara na prvi pogled nije uočljiva. Međutim, vozači bi trebalo da budu skeptični, ako pomoć u inostranstvu – osim u severnoj Italiji i Hrvatskoj – usledi sa prividno pravim ADAC vozilom, a ne sa ugovornim partnerom. U ADAC kažu da prevaranti u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu.

– Savetujemo članove ADAC da u slučaju nezgode, kvara vozila, prvo pozovu broj za pomoć u inostranstvu (+49 89 22 22 22 ). Nadležna stanica će tada angažovati lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji je dobio nalog uvek zna ime i članski broj osobe koja traži pomoć i na taj način može da se identifikuje kao vršilac usluge ADAC. Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć – kažu u AMSS.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)