Datum:

03.09.2015. 10:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3354 pregleda

Na pneumatike odlazi čak 20 odsto goriva koje vozilo potroši, pokazali su rezultati istraživanja kompanije “Gudjir”. Najvažniji razlozi za ovu činjenicu su otpor kotrljanja samih pneumatika i pritisak vazduha u njima. Naime, pneumatik se tokom kotrljanja deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva. Ako pneumatik ima manji otpor kotrljanja, gubi manje energije, i tako troši manje goriva, a time se smanjuju i emisije ugljen-dioksida.

Jože Stružnik, generalni direktor prodaje kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires, objašnjava da se pneumatici iz godine u godinu poboljšavaju i obuhvataju nove tehnologije koje omogućavaju manji otpor kotrljanja, a time i veću štedljivost.

Tako novi pneumatik “Dunlop StreetResponse 2” za male automobile omogućava čak 10 odsto više pređenih kilometara u poređenju sa svojim prethodnikom.

– To nam je iznad očekivanja uspelo sa “Gudjirovom” tehnologijom AMT koja obezbeđuje da u pneumaticima sve vreme bude odgovarajući pritisak vazduha, a rezultat toga je osetna ušteda goriva.

Pri odabiru pneumatika treba uzeti u obzir način vožnje i teren po kome se vozi, broj pređenih kilometara i slično. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na mnoge karakteristike pneumatika koje su za vozača i njegovu sigurnost veoma važne. “Gudjir” zato u razvojnom procesu testira pneumatik na više od 50 različitih karakteristika, između ostalih na vodljivost i kočenje na suvim i mokri putevima, bočnu stabilnost i stabilnost pri velikim brzinama. Osim toga, pri odlučivanju o kupovini pneumatika svakako treba proveriti i EU oznaku koja služi potrošačima i prevoznicima kao polazna tačka, a posle toga uzeti u obzir i druge karakteristike koje utiču na opšte performanse pneumatika.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)