Datum:

06.03.2015. 16:18

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3622 pregleda

Salon automobila u Ženevi je ove godine većinom u znaku skupocenih superautomobila i maštovitih koncept modela, međutim, jedan od najvećih proizvođača pneumatika Gudjir je pomalo ispod radara predstavio novu revolucionarnu gumu koja je u stanju da puni bateriju električnog automobila u pokretu.

Jedan od najvećih problema električnih automobila, tj. njihove infrastrukture je strah od prazne baterije, a Gudjir je odlučio da ponudi svoje rešenje problema.

Osnovna ideja “BH03” pneumatika je da koristi toplotu dobijenu tokom vožnje i pretvara je u električnu energiju koja napaja bateriju automobila.

Guma je sačinjena od slojeva termo-piezoelektričnih materijala, a u saopštenju Gudjira se navodi: “Ova guma proizvodi elektricitet pomoću materijala u njoj koji toplotu dobijenu tokom vožnje skladište i transformišu”.

Goodyear-BH03-Concept-Tire-e1425500551217

“BH03” guma na svojoj površini ima tamno crne “zakrpe” posebne teksture koje apsorbuju svetlo i toplotu. Sunčeva svetlost zagreva gume dok je automobil uparkiran i na taj način dodaju toplotu koja može da se pretvori u elektricitet.

Gudjir je ovom prilikom predstavio još jedan koncept – gumu sa tri cevi ispod spoljašnjosti koja je sposobna za samoregulaciju pritiska u zavisnosti od uslova na putu.

Oba pneumatika su i dalje u fazi koncepta koji možda neće stići na tržište uskoro, ali nam daju uvid u proces modernizacije automobilske industrije.

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)