Datum:

25.08.2014. 22:21

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 4081 pregleda

Od oktobra u Grenoblu će 70 Tojotinih ultrakompaktnih električnih vozila i oko 30 stanica za punjenje biti spremno za korišćenje u okviru povezivanja javnog prevoza i modela lične mobilnosti.

Do sada ste čuli mnogo o mehanizmima buduće mobilnosti, pametnim gradovima i ostalim inovativnim idejama koji služe da gradski prevoz učine prijatnijim i dostupnijim u godinama koje dolaze. Međutim, konkretnih primera ima malo i još uvek su daleko od ostvarenja. Nakon leta, sa početkom nove školske godine, ovaj san će postati stvarnost u Grenoblu i okolini. Time će grad u francuskim Alpima postati pionir u budućoj mobilnosti.

Oktobra 2014, 70 Toyota Toyota i-ROAD i COMOS ultrakompaktnih električnih vozila i oko 30 stanica za punjenje razvijenih i održavanih od strane EDF-ove podružnice „Sodetrel“ biće spremni za korišćenje u periodu od tri godine, zahvaljujući jedinstvenom partnerstvu između grada i gradske opštine Grenobla, francuske energetske kompanije EDF, japanskog proizvođača automobila „Tojota“ i Citlib, lokalnog operatera za iznajmljivanje vozila.

Povezivanjem sa IT infrastrukturom javnog prevoza, ovaj novi način iznajmljivanja vozila će dopuniti ponudu Citlib, trenutnog servisa za iznajmljivanje automobila u Grenoblu, tako što će omogućiti korisnicima da uzmu jedno od malih električnih vozila na jednoj lokaciji i vrate ga na drugoj. Takođe, projekat ima za cilj promociju konekcije između javnog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi) i novog modela lične mobilnosti upotrebom malih vozila, koja ne zahtevaju onoliko prostora koliko zahtevaju konvencionalna vozila. Glavna ideja je omogućiti putnicima da voze prvih i zadnjih nekoliko kilometara svog puta, radi povećanja fleksibilnosti, očuvanja vremena, a u cilju smanjenja saobraćajne gužve i poboljšanja kvaliteta vazduha u centru grada.

Stanice za punjenje

EDF doprinosi ovom projektu sa oko 30 stanica za punjenje, ali i iskustvom od više od pola veka u razvoju električne mobilnosti, kroz razvoj tehnologija akumulatora i rukovođenja infrastrukturom za punjenje. EDF ima za cilj da objedini svoje javne, korporativne i privatne korisnike u promeni ka održivim načinima transporta, koji su manje bučni i bez emisija ugljen-dioksida.

auto-tojota-MALA

– Kako bi postao grad budućnosti, Grenobl mora biti kako ekonomski privlačan i mora da predstavlja lepo mesto za život – rekao je Kristijan Misirian, direktor EDF Commerce Rhone-Alpes Auvergne.

Vozila sutrašnjice

„Tojota“ obezbeđuje 70 ultrakompaktnih električnih vozila koja će biti korišćena u ovom projektu: Toyota COMS (jedno sedište, 4 točka, mali zadnji prtljažni prostor) i Toyota i-ROAD(dva sedišta, 3 točka sa Active Lean tehnologijom).

Drugo vozilo predstavlja potpuno nov i zabavan način vožnje. Veoma kompaktan, on kombinuje sjajnu upravljivost motocikla ili skutera sa komforom i stabilnosti automobila. Četiri i-ROAD vozila zauzimaju površinu jednog automobila.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)