Datum:

26.12.2014. 16:38

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3775 pregleda

Auto moto savez Srbije omogućio je građanima da, u okviru akcije “Veži pojas”, besplatno isprobaju simulaciju čeonog sudara kako bi uvideli koliki značaj ima korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim i zadnjim sedištima.

Predsednik AMSS Mirko Butulija je pozvao sve zainteresovane da u naredna četiri dana dođu u sedište AMSS – a, u Ruzveltovoj 19 u Beogradu, u periodu od devet do 17 časova i isprobaju simulator.

Butulija je rekao Tanjugu, čiji je novinar isprobao simulator i uverio se koliko je jak udarac čak i pri malim brzinama, da će svi koji to dožive sigurno preneti iskustvo drugima i da je upravo to i cilj – da utičemo jedni na druge u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju.

On je najavio da će AMSS u naredna dva meseca u svim svojim auto-centrima postaviti simulatore i pozvati građane da ga isprobaju.

“U saradnji sa lokalnim samoupravama, u kojima imamo auto-centre, postavićemo najmanje po pet dana te simulatore kako bi njihovi stanovnici mogli da ih isprobaju. Sve naše auto-škole će dobiti simulatore na poligonima za obuku vozače i mislim da će to ubuduće biti deo praktičnog ispita u svim našim auto-školama”, istako je Butulija.

Kako je rekao, to je jedna u nizu akcija koju sprovodi AMS S, koja se ovog puta sprovodi zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i Agencijom za bezbednost saobraćaja.

“Ovom akcijom ukazujemo na neophodnost vezivanja pojasa za sve učesnike u saobraćaju, a AMSS daje svoj doprinos postavljanjem simulatora čeonog sudara”, naveo je Butulija.

amss

Prema njegovim rečima, svi koji isprobaju simulator mogu da vide koliko su pojasevi važni pri naglom zaustavljanju ili kočenju vozila.

“Vi ste isprobali i videli kakav je osećaj pri brzini od svega pet do 12 km na sat, možete onda zamisliti kolika je njegova funkcija pri većim brzinama. Poruka je da je i u gradskoj vožnji, gde su brzina između 40 i 60 km na sat, neophodno vezivanje pojasa”, poručio je Butulija.

Butulija je istakao da AMSS podržava izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja kako bi bio primenjiviji u praksi i dodao da je najvažnije da se utičemo na savest učesnika u soabraćaju, a naročito mladih.

Neophodno je, navodi Butulija, da se stalno skreće pažnja na to da se koristi pojas ne zbog represivne mere i kazne već kako bi građani shvatili to čuva život i da normalno svuda u svetu, pa i kod nas.

“Da pokušamo da izmenimo trend odnosno ukažemo da je ‘in’ vezati pojas”, dodao je Butulija.

Izvor: Tanjug/Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)