Datum:

22.02.2012. 22:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 4931 pregleda

Gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo je za 2 do 3 dinara po litru, zbog povećanja troškova nabavke derivata i poskupljenja sirove nafte izazvane krizom u Iranu.

Predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić kaže da su cene goriva na pumpama tog udruženja povećane nešto manje u odnosu na iznos poskupljenja veleprodajnih cena.

Tatić je ocenio da je to poskupljenje bilo očekivano s obzirom na to da su u većini evropskih zemalja cene goriva i ranije poskupele.

NIS digao cene, poskupljuje gorivo

Veleprodajne cene goriva kod Naftne industrije Srbije povećane su u proseku za tri dinara po litru, ali ta kompanija još nije povećala maloprodajne cene.

Veleprodajne cene dizela D2 kod NIS-a povećana je za 2,5 dinara po litru, bezolovnog benzina i evropremijuma BMB za tri dinara, a evrodizela za četiri dinara.

NIS navodi da se zbog vremenskih neprilika, kao i drugi u Evropi, suočava sa povećanim troškovima nabavke i transporta goriva i to je razlog zašto je kompanija bila prinuđena da koriguje cene.

Zbog prekida najrentabilnijeg, rečnog saobraćaja u Srbiji, rekom Dunav, stopirano je dopremanje uvoznih derivata, što je dodatno smanjilo raspoložive količine ovih derivata na tržištu Srbije.

Transport je preusmeren na železnički i auto saobraćaj, što je dodatno poskupelo i usporilo već otežano snabdevanje. Iz bezbednosnih razloga, zbog snega i leda, zabranjen je prevoz robe cisternama sa prikolicom.

U NIS-u objašnjavaju da su ekstremni klimatski uslovi u Evropi izazvali otežano snabdevanje na čitavom kontinentu, što je rezultiralo povećanjem cena nafte i naftnih derivata.

Zatvaranje crnomorskih luka (pre svega, najvećih, Novorusijsk i Tuapse), kao i reke Dunav, glavnih transportnih centara za distribuciju goriva u Evropi, pa i u našem regionu, uz otežanu prohodnost kanala Bosfor, dovelo je do povećanja potražnje za gorivom i rasta cene nafte i naftnih derivata na međunarodnim berzama.

Troškovi NIS-a su povećani i u preradi goriva, jer veoma niske temperature zahtevaju posebne tehnološke procese i dodavanje aditiva pre isporuke robe na tržište.

Kod “Lukoila Srbija” premijum BMB i evropremijum BMB su poskupeli za jedan dinar po litru, evrodizel za 1,5 dinar, a dizel za 2,5 dinara po litru, a autogas TNG za jedan dinar, dok cena ulja za loženje nije promenjena. Evrodizel kod OMV-a košta 139,9 dinara po litru, dizel D-2 129,9 dinara, evropremijum BMB 95 140,9 dinara, a BMB 95 136,9 dinara po litru.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)