Datum:

01.06.2012. 22:36

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 6194 pregleda

Cene goriva u Srbiji miruju ili blago padaju na pumpama pojedinih naftnih kompanija, uprkos velikom sniženju cena tog energenta na svetskim berzama, jer se mogućnost pojeftinjenja goriva po tom osnovu poništava zbog pada vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar – ukazuju u naftnim udruženjima. – Nestabilna domaća valuta utiče na nemogućnost sniženja cene goriva i ne očekuju se promene cena derivata sledećih nedelju dana.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije poručuju da bi, ukoliko bi kurs bio stabilizovan i cene nafte ostale na ovom ili nižem novou, i gorivo u Srbiji sigurno pojeftinilo.

– Moglo bi se očekivati da će pad cene sirove nafte uticati na sniženje cena goriva, ali je pad kursa dinara u odnosu na evro i dolar u poslednjih mesec dana ovaj uticaj u potpunosti neutralisao – navode u UNKS. – Kretanja cene sirove nafte i kursa stranih valuta imalo je obrnut trend, tako da za razliku od zemalja u okruženju u kojima su maloprodajne cene goriva smanjene, u Srbiji su ostale na približno istom nivou. Prosečna maloprodajna cena goriva i dalje je među najnižim u regionu. Niže cene pospešuju potrošnju goriva i idu u prilog svim kompanijama, ali se smanjenje cena može očekivati samo ukoliko dođe do daljeg smanjenja nabavnih cena goriva i dugoročnije stabilizacije kursa.

Srbija je, što se goriva tiče, uvozno veoma zavisna zemlja, i sve naftne kompanije na ovdašnjem tržištu su ovih dana suočene sa ozbiljnim problemom kursnih razlika. Derivati se kupuju u dolarima, a samo u maju je vrednost ove valute u odnosu na dinar porasla za više od 11 odsto.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)