Datum:

16.12.2014. 16:26

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 5369 pregleda

Gorivu iz dana u dan cena je sve povoljnija. „Naftna industrije Srbije“ je tako krajem prošle nedelje ponovo spustila cene dizela i benzina, kao i auto-gasa, i to za po dva dinara po litru.

Maloprodajne cene goriva na NIS-ovim benzinskim stanicama značajno su niže od 1. novembra, računajući i najnoviju korekciju. Kompanija navodi da je cena motornog benzina (BMB 95, BMB 98) snižena 14 dinara po litru, a dizel goriva i auto-gasa 8,5 dinara po litru.

NIS podseća da je od 1. do 12. decembra, ovo šesti put da ta kompanija snižava cene derivata na svojim benzinskim stanicama i ističe da je u mogućnosti da svoju cenovnu politiku prilagodi cenama nafte na svetskom tržištu, zahvaljujući relativno stabilnom kursu dinara prema dolaru.

Cene goriva u Srbiji bi, zahvaljujući pojeftinjenju sirove nafte na svetskim berzama, bile još niže da je i dinar odoleo naletima evra i dolara. Ako se kurs dinara stabilizuje i nastavi pad cena sirove nafte, na šta ukazuju prognoze analitičara, vozači u Srbiji mogli bi da očekuju dalji pad cena „tečnog zlata“ na pumpama.

Iako to ne izgleda vozačima koji svakodnevno toče gorivo u rezervoare svojih automobila, upoređivanje prosečnih cena derivata na našim pumpama po mesecima, pokazuju da je od januara do danas gorivo značajno pojeftinilo. Tako je benzin BMB 95 pojeftinio sa prosečnih 151,41 na 140,68 dinara po litru. Pojeftinio je i dizel koji je koštao 153,18 dinara na 149,59 dinara po litru.

1212-Cene-goriva_U

Tečni naftni gas (TNG) je najduže odolevao trendu obaranja cene, ali je od novembra do decembra pojeftinio za oko četiri dinara po litru. I ovo gorivo je, tako, gledajući prosečni odnos cena januar – decembar 2014. pojeftinilo za 3,5 dinara po litru.

Do kraja godine

Cene na pumpama, kažu poznavaoci prilika na našem tržištu, sasvim sigurno će skoro svakodnevno, do kraja ove godine, ići naniže.

Da li će ovaj kurs biti zadržan i u prvim danima nove 2015. zavisiće od odluke države koja bi, prema ranijim planovima, trebalo da poveća akcize na derivate. To ne mora da uradi ukoliko proceni da bi narušila ravnotežu na tržištu.

Izvor: Novosti

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)