Datum:

27.08.2015. 10:16

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 2486 pregleda

Udarne rupe su među najneomiljenijim pojavama u saobraćaju. Mogu ozbiljno da oštete točkove i ogibljenje automobila, a kod nas i donesu troškove, jer teško da će se od države izvući bilo kakva odšteta.

Dakle, ukoliko ne poznajete put, teško možete da predvidite gde se nalaze rupe i oštećenja kolovoza, dok se one (obično prekasno) ne ukažu pred vama. Čak i u svetu se često čeka na popravku, a o Srbiji da ne govorimo. Google je odlučio da reši ovaj problem i to na veoma jednostavan način – tako što će kreirati flotu „izveštača“ o rupama.

Sistem kombinuje info-zabavni sistem opremljen GPS-om sa senzorom vertikalnih pokreta, koji je instaliran na vozilu. Kada vozilo udari u rupu, navigacioni sistem beleži lokaciju i šalje informaciju na globalnu mrežu. Na bazi intenziteta vibracije na datoj saobraćajnici, Googleovi serveri mogu da kreiraju kontinuiranu bazu podataka koja se neprestano obogaćuje, te da navedu vozače na obilazak kritičnih sekcija prilikom biranja rute.

Mada patentiranje ove ideje ne znači da će ona skoro ući u upotrebu, ovaj sistem bi mogao da bude izuzetno koristan za vozače. Pored toga, koncept nije težak za implementaciju. S obzirom na kompanijsku flotu autonomnih vozila, koja mogu da određuju rutu za zaobilaženje kritičnih zona, ovo bi moglo da ima višestruke koristi.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)