Datum:

20.02.2011. 11:11

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 14737 pregleda

Prilikom kupovine polovnog automobila kupac mora da dobije garanciju na najmanje godinu dana. Najkraće rečeno, ukoliko neko kupi polovan automobil, auto se pokvari u periodu kraćem od godinu dana od kupovine, kvar mora da otkloni onaj ko je taj auto prodao.

Ovo je najjednostavnije tumačenje novog Zakona o zaštiti potrošača koji ne precizira konkretne odredbe u vezi sa kupoprodajom automobila, ali uređuje odnose prodavca i kupca polovne robe. Prodavac robe, pa i polovnog automobila, dužan je da izda garanciju na prodat proizvod u trajanju od najmanje godinu dana.

– Ovo je jedna od najvećih i malo očekivanih promena u zakonskom uređivanju prodaje polovne robe. Prodavci su dužni da izdaju garanciju, a najkraći rok je godinu dana – kaže za “Blic” Petar Bogosavljević, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Beograda.

Rok za garanciju može biti i duži, što zavisi od dogovora kupca i prodavca automobila. Ova zakonska mera bi, ocenjuju stručnjaci, mogla da izbaci na videlo auto-dilere koji prodaju loša vozila jer prodavac koji je siguran u kvalitet automobila na njegovom placu može da izda i veću garanciju. Na taj način će na tržištu biti konkurentniji.

Potrošač, u ovom slučaju kupac automobila, treba da traži garanciju koja bi bila data u pismenoj formi. On ima garanciju i bez posebne pismene potvrde, uz račun za kupljeni automobil, ali u Udruženju za zaštitu potrošača savetuju da se za svaki slučaj traži i pismeni dokaz. Kada već dođe u situaciju da mu se auto pokvario nekoliko dana ili meseci nakon kupovine, kupcu sledi reklamacija.

– Mesto kupovine je mesto za reklamiranje robe. Trgovac može da dogovori sa kupcem da u slučaju kvara ide u neki ovlašćeni servis i tome slično, ali to je već stvar dogovora – kaže Bogosavljević.

Kupac prvo podnosi pismenu reklamaciju onome ko mu je auto prodao. U toj reklamaciji treba navesti kada je auto kupljen, kolika je bila cena, do kakvog kvara je došlo… Kada to uradi, kupac treba da sačeka odgovor prodavca, a zakonski rok za odgovor je 15 dana. Ukoliko ne dobije odgovor, onaj ko je kupio polovan automobil ulaže prigovor Tržišnoj inspekciji i na taj način traži ostvarivanje zakonskih prava uz pomoć državnog organa.

Dileri polovnih automobila nisu baš oduševljeni novim zakonskim merama, ali već pronalaze načine da se ograde prilikom prodaje automobila.

– Ni nama prodavci u inostranstvu ne izdaju bilo kakve garancije. Svaki auto koji se uvozi prešao je više od 100.000 kilometara, obično mu je istekla i fabrička garancija. Nudimo garanciju kupcima, ali samo uz obavezu da kod nas odrade ceo servis koji obično košta oko 300 evra – kaže Milorad Gluvačević, iz auto-kuće “GT Trade”.

Izvor: Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)