Datum:

13.11.2011. 17:45

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

,

Statistika:

0 komentara 3401 pregleda

Američki “Dženeral motors” (GM), pokušava da okonča poslovanje sa gubicima u evropskim pogonima, koji su dostigli 14,5 milijardi dolara od 1999. godine, i da promenom rukovodstva u nemačkom brendu “Opel” od 1. januara postavi kompaniju na zdrave noge.

Uprava GM je saopštila da će novi šef filijale “GM-Evropa”, u okviru koje posluju “Opel” i britanski “Voksol” od Nove godine biti Karl-Fridrih Strake. On na tom mestu zamenjuje Nika Rajlija koji u martu odlazi u penziju posle 37-godišnje uspešne karijere, prenele su agencije.

Najveći američki proizvođač kola GM je na evropskim poslovima zaradio 102 miliona dolara, pre izmirenja poreza i kamata u drugom tromesečju, posle gubitka od 390 miliona dolara u prva tri meseca 2011.

“Glavni Strakeov zadatak je da stabilizuje ‘Opel'”, ističu u GM i naglašavaju da je “Opel” poznat evropski brend, koji bi mogao uspešno da posluje ako smanji troškove proizvodnje.

Strake (55) je postao šef “Opela” u aprilu, kada je GM imenovao dotadasnsjeg direktora Rajlija (61) za predsednika nadzornog odbora kompanije “GM-Evropa.”

Američki GM je odlučio za zadrži “Opel’ pod svojim okriljem u novembru 2009, nakon što je uspeo da izbegne bankrot u SAD, odbacujući plan koji je imao podršku nemačke vlade da se većinski paket kompanije proda kanadskom proizvođaču auto-delova “Magna internešenel”.

Rajli, dosadašnji predsednik evropskih poslova GM se povlači naredne godine, nakon što je dugo nadgledao očekivani povratak profitabilnosti komapnije u regionu. On je kontrolisao proces restrukturisanja evropskih poslova GM od decembra 2009.

Uprava GM očekuje da će u 2012. početi da ostvaruje manji profit, posle gubitaka koji su se gomilali 11 godina, do 2010.

Izvor: Tanjug/Blic

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)