Datum:

09.09.2014. 10:19

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 3175 pregleda

Automobili koji mogu da “razgovaraju” jedni s drugima i da gotovo sami sobom upravljaju na auto-putevima, pojaviće se u prodaji kroz samo dve godine, najavilo je rukovodstvo američke firme “Dženeral motors” (GM).

Ta kompanija je prošle noći objavila da će polu-autonoman sistem upravljanja na auto-putu biti opcija za jedan model “kadilaka” za 2017. godinu koji ide u prodaju već u leto 2016. Pored toga, drugi model “kadilaka” za 2017. godinu, CTS, biće opremljen radio-predajnikom i prijemnikom za mašinsku komunikaciju s drugim automobilima, i za razmenu podataka o tome gde se koji nalazi, kojom se brzinom kreće i da li vozač koči.

To je najavljeno na početku svetskog kongresa Udruženja za inteligentni transport koji se u Detroitu održava ove nedelje. Tokom tog skupa se očekuje niz sličnih najava drugih kompanija jer čitava auto-industrija napreduje ka automobilima koji sami sobom upravljaju i koji su bezbednoji od sadašnjih.

Sistem GM za upravljanje auto-putem, nazvan “super kruz”, koristi kamere i radar da bi auto stalno bio u sredini širine saobraćajne trake i na bezbednom rastojanju iza automobila koji je ispred njega.Taj sistem će sasvim zaustaviti automobil, ako saobraćaj stane, a vozač ne reaguje. Sistem može i da sam upravlja automobilom kada saobraćaj svaki čas zastajkuje, kao što je u koloni pred semaforom.

Drugi proizvođači, kao što je “Mercedes-Benc”, već sada nude slične sisteme koji rade pri niskim brzinama, ali GM kaže da je prvi napravio sistem koji radi na većim brzinama, na auto-putu. “Ukoliko vam se ne vozi od Kalifornije do Las Vegasa, možete pustiti volan i papučice gasa i kočnice, i neka auto to radi umesto vas”, rekla je generalna direktorka GM Meri Bara u govoru na konferenciji u nedelju.

Ali, GM kaže da auto i dalje neće u potpunosti upravljati sam sobom, i da radi na sistemu za nadzor vozača da bi se auto “uverio” da li on obraća pažnju na to šta se dešava na putu. Detalji tog sistema nisu objavljeni. Takođe u nedelju, Odeljenje za saobraćaj Mičigena je saopštilo da će u saradnji sa GM, Fordom i Univerzitetom Mičigena napraviti probni projekat za povezivanje automobila i puta duž 193 kilometra auto-puta u okolini Detroita. To će Mičigenu doneti vodeću ulogu u razvoju autonomnih vozila i onih koja “razgovaraju” jedna s drugima.

Senzori i primopredajnici duž autoputeva će prikupljati informacije automobila i prenositi ih drugim vozilima, obaveštavajući ih o zaustavljenom ili usporenom saobraćaju ispred, ili čak i o tome da drugi automobil naglo koči. U početku taj sistem bi samo opominjao vozače automobila opremljenih prijemnicima, ali će potom automobili zaista moći da upravljaju sami sobom. Uprava za bezbednost saobraćaja SAD već radi na standardima radio-frekvencija za te uređaje i na njihovom obezbeđenju od hakera.

Izvor: Tanjug/Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)