Datum:

03.07.2013. 16:43

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara 3902 pregleda

Kompanija General Motors (GM) i Honda udružiće snage na polju proizvodnje vozila sa vodoničnim gorivim ćelijama, koja će biti dostupna kupcima od 2020. godine, saopštili su ova dva proizvodača.

Partnerstvo ima za cilj da reši dva najveća problema sa kojima je suočena komercijalna izvodljivost ove vrste vozila, a to su visoki troškovi proizvodnje vodonika i nedostatak pumpi za snabdevanje vozila vodonikom.

“Honda i GM žele da ubrzaju ulazak na tržište najnovije tehnologije”, izjavio je povodom sklapanja sporazuma direktor Honde, Takanobu Ito.

Inženjeri obe kompanije zajedno će raditi na razvijanju naredne generacije tehnologije gorivih ćelija, deleći sva svoja prethodna i buduća saznanja u zajedničkim istraživačkim postrojenjima u Mičigenu i Japanu.

2

Jedan od ključnih ciljeva ovih kompanija je smanjenje troškova razvoja putem saradnje sa dobavljačima koji bi proizvodili standardizovane i manje skupe komponente.

Honda i GM će takođe će sarađivati sa svojim vladama i kompanijama vlasnicama pumpi za gorivo, s ciljem razvijanja neophodne infrastrukture za ovu vrstu vozila.

3

Obe kompanije već dugo rade na razvoju vozila koja pogoni vodonik, kao što su GM koncept HydroGen ili Honda FCX Clarity.

Početkom 2013. sporazum o razvoju automobila sa gorivim ćelijama potpisala su još dva velika proizvođača automobila, Toyota i BMW. Automobili koji za pogon koriste vodonične gorive ćelije ne emituju nikakve štetne gasove, a jedini produkt sagorevanja je vodena para.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)