Datum:

16.01.2020. 21:17

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Aston Martin trenutno je u potrazi za potencijalnim investitorima, a razlog za to je zabrinjavajući pad profita. Po svemu sudeći, jedan od tih potencijalnih investitora je i kineska Geely grupa.

Kako prenosi Financial Times, Geely je zainteresovan za kupovinu udela britanskog proizvođača. Navodi se i da je kineski koncern već kontaktirao upravu kompanije Aston Martin.

Naime, Aston Martin je nedavno objavio informaciju da se očekuje da profit te kompanije za 2019. godinu, bude skoro upola manji nego profit ostvaren 2018. godine. Jedan od glavnih razloga za to je pad potražnje na evropskom tržištu.

Međutim, čelnici britanskog proizvođača veruju da će novi, prvi SUV sa značkom njihovog brenda, DBX, pomoći kompaniji da “ponovo stane na svoje noge”. Rečeno je da je već prihvaćeno 1.800 porudžbina za taj model, što je znatno više nego za bilo koji drugi model tog proizvođača.

U nedavnom intervjuu, izvršni direktor komapnije, Endi Palmer, rekao je da je uveren da će DBX, ne samo dovesti nove klijente kompaniji, već i da bi sa lakoćom mogao postati najprodavaniji model komapnije Aston Martin svih vremena. Palmer očekuje da će se na godišnjem nivou prodavati između 4.000 i 5.000 primeraka modela DBX.

Posledica pada profita je i pad vrednosti akcija kompanije Aston Martin. Naime, jedna akcija tog proizvođača sada vredi oko 4,5 funti. Krajem 2018. godine, vrednost akcije je bila oko 19 funti!

Podsećamo, kineski Geely je vlasnik kompanija kao što su Volvo, Polestar, Lync & Co, Lotus i London EV Company. Takođe, Geely je trenutno najveći pojedniačni vlasnik akcija u nemačkom Daimleru.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)