Datum:

30.12.2017. 17:20

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Kineska kompanija Geely, inače vlasnike kompanije Volvo i Lotus, otkupila je deo akcija kompanije AB Volvo, švedskog giganta u proizvodnji kamiona, koji je još od 1999. godine poslovao odvojeno od istoimene kompanije koja se bavi proizvodnjom automobila.

Naime, spekuliše se da je kineska kompanija za 8,2% akcija Volovoa izdvojila sumu od 3,5 milijardi evra, i time je postala vlasnik ukupno 15,6% akcija ove kompanije.

Volvo grupa je podelila kompaniju 1999. godine, kada je Volvo Cars prodala Fordu. Međutim, iako je Geely sada suvlasnik u obe firme, to su i dalje odvojene kompanije. AB Volvo na berzi vredi oko 34 milijarde evra.

Geely, jedna od najvećih kineskih automobilskih kompanija, poslednjih godina je napravila ogromne investicije u nove modele i tehnologije, i time je vratila Volvo automobile na svetsku mapu, sa rekordnih 534.000 prodatih automobila u 2016. godini.

Razmenom tehnoloških projekata iz dva centra, pre svega u razvoju električnih i autonomnih vozila, dodatno će pojačati razvoj oba Volvo brenda, a glavni fokus proizvođača kamiona je proboj na ogromno kinesko tržište, na kojem usled ubrzanog ekonomskog razvoja raste i potražnja za teretnim programom.

Ovo je samo još jedna u nizu investicija kompanije Geely u automobilskoj industriji. Naime, ranije tokom ove godine su Kinezi otkupili 51% kompanije Lotus, a 2013. godine i Londonski taksi, koji je bio na ivici bankrota.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)