Datum:

10.08.2018. 15:12

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Prošlo je skoro osam godina od kada je britanski Lotus najavio šest nova modela među kojima su Esprit, Elite, Elan i Eterne. Taj plan se nikada nije u potpunosti ostvario, a najveći razlog za to je finansijke prirode (nedostatak reursa). Međutim, to se sada menja.

Puno toga se promenilo od Sajma automobila u Parizu 2010. godine kada je Lotus najavio svoj plan, a najveća promena je svakako činjenica da je britanska kompanija sada u vlasništvu kineske Geely grupacije, bar veći deo nje. Naime, Kinezi su potrošili više od 9,5 milijardi evra u projekat oživaljavanja švedske kompanije Volvo, a sada je došao red na Lotus.

Naime, agencija Bloomberg prenosi da Geely grupacija razmišlja da u britansku kompaniju investira najmanje 1,6 milijardi evra, te da želi da transforimše Lotus u kompaniju koja že proizvoditi luksuzne modele, rivale modelima kompanije Porsche i Ferrari.

U izveštaju se navodi i da će taj novac biti uložen u angažovanje 200 novih inženjera, izgradnju novog postrojenja i dizajnerskog i inovativnog centra.

Ova investicija bi mogla utabati put za nove i redizajnirane modele, ali još uvek nema informacija o detaljima. U svakom slučaju, predstavnici Geely grupacije su naveli da su “u potpunosti posvećeni vraćanju Lotusa na prave staze”, te da žele da on postane jedan od vodećih luksuznih brendova na svetu.

Nekadašnji izvršni direktor britnaskog proizvođača, Žan-Mark Gejl je jednom prilikom najavio predstavljanje dva nova modela tokom 2020. godine. Naime, jedan od tih modela će u gami kompanije biti pozicioniran iznad modela Evora, a kako je sam Gejl naveo, biće to “efikasan automobil sa sjajnom aerodinamikom i agilnošću, koje će raditi u savršenom balansu”.

Drugi model koji treba da bude predstavljen će imati formu SUV/krosover automobila, i biće konkurent modelima kao što su BMW X4 ili X6. Pored tog krosover modela koji treba da bude predstavljen početkom sledeće decenije, Lotus već razmišlja o konstrukciji još jednog.

Agencija Bloomberg prenosi i da Geely grupacija želi da dobije još veći udeo akcija u brinatskoj kompaniji, te se povodom toga vode pregovori sa kompanijom Etika Automotive, koja ima manjinski udeo u Lotus-u.

Izvor: Vrele gume

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)