Datum:

04.05.2015. 22:14

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, ,

Statistika:

0 komentara 2861 pregleda

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nedavno je izjavio kako nije mogao da koristi novac za unapređenje video nadzora jer ga nije bilo kad je došao na funkciju. Podsetimo, avgusta prošle godine rečeno je da su osiguravajuća društva od 2010. do polovine prošle godine uplatila oko 10 miliona evra u ovu svrhu.

Ako biste pitali bilo kog stručnjaka ili predstavnika neke od institucija koje se bave pitanjem bezbednosti u saobraćaju koji je najefikasniji način da se smanji broj žrtava bez dileme odgovor bi bio: efikasan sistem video nadzora, odnosno kamera koje bi otkrivale saobraćajne prekršaje. Međutim, pitanje šta je sa novcem predviđenim za kupovinu i montiranje tih kamera nema odgovor.

Reč je, podsetimo o gotovo 10 miliona evra koje su prikpljene u poseban fond na osnovu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju iz 2009. godine koji predviđa da je društvo za osiguranje dužno je da 1,2 odsto bruto premije osiguranja od autoodgovornosti izdvoji kao deo preventive i kvartalno uplaćuje na poseban račun namenjen unapređenju video nadzora na putevima. Sudeći po nedavnoj izjavi Nebojše Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova tako će ostati i u budućnosti.

Stefanović je naime gostujući nedavno u jednoj emisiji rekao da tog novca nije bilo kada je došao na ministarsku funkciju i te da nije mogao da ga koristi.

– Prosto, ne želeći previše da se bavim prošlošću okrenuli smo se ka tome kako da rešimo ovaj problem i kako da pronađemo neka rešenja koje će doneti rezultate. Mi ćemo pokrenuti jedan projekat koji ministarstvo samostalno radi, a to je projekat video nadzora pre svega na auto-putu i u Gradu Beogradu zato što se tu i dešava najveći broj saobraćajnih nezgoda i tu jeste najveći problem. Sa druge strane, radimo sa Gradom Beogradom na uspostavljanju nadzora Ibarskoj magistrali – rekao je ministar unutrašnjih poslova.

On je dodao da je cilj “pokriti” najkritičnije saobraćajnice kvalitetnim video nadzorom jer je imao prilike da se uveri da su kamere koje su ugrađivane prethodnih godina, kako je naveo poluupotrebljive.

– Ili ne mogu da imaju dovoljno dobar zum, ili ne mogu da imaju dobru rezoluciju… I onda se ljudi ljute i kažu izvinite zašto smo izdvajali novac plaćali kamere kad ne obavljaju svoj posao dovoljno dobro. E sad kažemo-nećemo više tako . Hoćemo da te kamere budu potpuno savremene da postoji softver koji će da prepoznaje tablice i da ne mora sve da se radi. Da se olakša taj posao da ne mora sve ručno da se radi – objasnio je Nebojša Stefanović.

Ova izjava ministra policije potpuno je začuđujuća i kontradiktorna iz više razloga. Prvo, Stefanović je praktično rekao da novca za video nadzor nema, dok je avgusta prošle godine izjavio da se 10 miliona evra prikupljenih u okviru posebnog Fonda za unapređenje video nadzora na putevima nalazi u budžetu. Ministar je tada rekao da, koliko zna sredstva nisu potrošena, ali da treba videti način kako da se taj novac iskoristi. Kako je dakle moguće da “ispari” 10 miliona evra, odnosno ko je taj novac, koji su uplaćivala osiguravajuća društva od 2010.godine potrošio i u koju svrhu?

Druga stvar koja prosto “bode oči” je zašto se ministar ne želi da istraži i javnosti saopšti gde je završio novac koji je trebalo da bude uložen u veću bezbednost, manji broj žrtava i uspostavljanju sistema da nebezbedni finansiraju bezbedne. Ko je dozvolio da se punih pet godina ne kupi niti jedna kamera?

Izvor: Moj auto

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)