Datum:

03.05.2017. 22:52

Autor:

totalcar.rs

Oznake:

, , ,

Statistika:

0 komentara pregleda

Pre 50 godina nemački proizvođač otvorio je specijalnu test stazu u Štutgartu, u blizini jedne od svojih fabrika.

Pre nego što usavrše svoje nove modele i počnu testiranja na javnim saobraćajnicama, proizvođači ispituju prototiopove u najtežim uslovima za vožnju na fabričkim test poligonima i stazama. 

Jedna od takvih lokacija nalazi se u Štutgartu, a Mercedes je koristi za ispitivanje karakteristika raznovrsnih vozila – od limuzina, preko sportskih i trkačkih modela, pa sve do kamiona i autobusa.

Poligon je pušten u rad 1967, godinu dana nakon početka izgradnje, a tome su prethodile godine planiranja i projektovanja. Najpre je počeo da se koristi segment staze koji se sastoji od koncentričnih krugova, sa različitim putnim podlogama, kao što su beton, klizav asfalt, bazalt ili “put od kocke”. 

Uz pomoć prskalica ugrađenih u stazu, površina puta polivala se vodom kako bi se simulirali uslovi vožnje po vlažnom kolovozu i kiši.

Ubrzo nakon što je sa radom počeo prvi poligon, inženjeri su poželeli da testiraju automobile pri većim brzinama, da ispituju njihovu izdržljivostu na duže staze, kao i da vrše testove na neravnim putnim podlogama. 

Takođe, javila se potreba za test stazom za ispitivanje komercijalnih Mercedes vozila. Tako je testni poligon postepeno proširen novim sadržajima. 

Danas ukupna dužina svih sekcija na kojima se vrše ispitivanja prototipova novih modela iznosi oko 15,5 km, uključujući i deo staze dužine 3 km na kojoj se vozila testiraju pri velikim brzinama.

Jedan od najzanimljivijih segmenata je kružna staza pod nagibom, na kojoj, kako kažu u Mercedesu, teoretski može da se razvije brzina od 200 km/h, ali bi ona zbog velikih sila koje deluju na vozača bila neizdrživa za čoveka. 

Tokom pola veka postojanja, poligon je stalno usavršavan i razvijan, kako bi zadvoljio savremene zahteve testiranja. Jedan od novijih segmenata je sekcija puta presvučena specijalnim “tihim” asfaltom, na kojoj se tokom vožnje meri buka u putničkoj kabini.

Izvor: B92

0 komentara

Comments are closed.

TotalCar.rs je deo Burek.com mreže. Copyright© 2010-2012 Sva prava zadržana.
"Da sam pitao ljude šta žele, rekli bi mi - brže konje!" - Henri Ford (1863 – 1947)